Een vegetarisch kookboek maken, hoe doe je dat? Nou, dat leg ik je graag uit in deze korte serie. Vandaag: de recepten en het manuscript.
Al jaren liep ik rond met de wens voor een vegetarisch kookboek, niet in de laatste plaats omdat veel lezers daar om vragen, maar ook omdat ik zelf merk dat ik minder vlees eet. En nu moest het er eindelijk maar eens van komen. Waar begin je mee? Allereerst natuurlijk met de recepten. Het afgelopen jaar heb ik het er bijzonder druk mee gehad. Eerst inventariseren welke recepten ik nog had liggen die nog nooit in boekvorm zijn verschenen, maar het komt toch vooral neer op heel veel nieuwe gerechten bedenken. Ter inspiratie keek ik steeds in de supermarkt naar wat er zoal verkrijgbaar is aan (nieuwe en gouwe ouwe) pakjes en zakjes. Van moussaka tot hachee, van bolognesesaus tot kip-kerrie: hoe kon ik daar een lekkere vega(n) variant van maken? Concreet betekent dat heel veel uitproberen: koken, opeten, bespreken, recept aanpassen, weer koken, weer opeten, et cetera. Net zo lang tot het echt naar mijn zin was en helemaal klopte.
Vervolgens puzzelen en rekenen, want in overleg met de uitgeverij werd de omvang van het boek bepaald op 256 pagina’s, maar ik heb zoals altijd weer meer recepten dan beschikbare pagina’s. Mijn methode is dat ik excel-schema’s maak, in steeds weer nieuwe versies. Bovendien: welke hoofdstukken moeten er komen, en wat is een logische volgorde? Er moeten darlings worden gekild, dat is onvermijdelijk. En op verzoek van mijn redacteur wordt een van haar favoriete recepten van mijn website op het laatste nippertje alsnog toegevoegd, want die mag volgens haar echt niet ontbreken. En naar je redacteur moet je altijd luisteren natuurlijk.
Dit keer wilde ik ook columns in het boek, zodat er ook wat te lezen valt. Columns waarover? Over pakjes en zakjes natuurlijk, en dat de makers daarvan maar weinig ophebben met vegetariërs. Het is allemaal nog steeds kipfilet of gehakt wat de klok slaat. Hooguit zetten ze tegenwoordig een extra tip op de verpakking: ‘Een dagje zonder vlees? Vervang de hamblokjes door zalmfilet’. Tja, zo schiet het niet op natuurlijk. Wel richt de voedingsindustrie zich heel graag op vleesvervangers, want dat is booming business. Gezien mijn bezwaren tegen overbodige poedermixen zou het natuurlijk een beetje raar zijn om wél mijn toevlucht te nemen tot knutselvoer van gerehydrateerde sojastructuur, verdikkingsmiddel, zetmeel, zout, maltodextrine, aroma en vitamine B12. Dus nee, vleesvervangers komen mijn boek niet in.
Half december leverde ik mijn manuscript in bij de uitgeverij. Vervolgens gingen er een bureauredacteur en een corrector mee aan de slag. Ik ben gelukkig best goed in d’s en t’s, en heb de recepten gedriedubbelcheckt of alle gebruikte ingrediënten ook echt in het ingrediëntenlijstje staan. Maar een gekke typefout (eelt ipv eetl) is sneller gemaakt dan je denkt, en het is ronduit verbijsterend om te merken hoe veel loslopende spaties er blijken te zijn… Mijn redacteur ging er ook nog met een stofkam doorheen, maar dan meer inhoudelijk, en ook zij kwam met subtiele verbetersuggesties.
Alle voorgestelde wijzigingen en suggesties zaten in het document dat ik tijdens de kerstvakantie terug kreeg, aan mij de taak om per stuk te beslissen of ik het ermee eens ben of niet. Meestal wel natuurlijk, al heb ik een paar stokpaardjes toch lekker weten te behouden. Vorige week heb ik het definitieve document weer ingeleverd bij de uitgeverij, en nu mag de vormgeefster ermee aan de slag. Benieuwd wat die er voor moois van gaat maken!
Alleen tekst? Nee, de vormgeefster heeft natuurlijk ook foto’s nodig. Daar vertel ik je morgen over, in deel 3 van deze achter-de-schermen-miniserie.
Vegakookboek Kijkje achter de schermen, de complete serie:
• deel 1: de cover
• deel 2: de recepten en het manuscript
• deel 3: de receptfotografie
• deel 4: de vormgeving
• deel 5: de laatste loodjes
• deel 6: naar de drukker
• deel 7: de verzending
Let op: het boek verschijnt op 19 april 2022 maar je kunt nu alvast hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren, dan heb je het boek straks als eerste in huis!