Een nieuw kookboek, dat heeft altijd flink wat voeten in de aarde. Zo was ik twee volle weken zoet met het koken van 75 recepten voor de foto. Dat betekent je hele huis overhoop, een Mount Everest aan boodschappen, een fotograaf met een batterij lampen, een styliste met 1001 bordjes en tafelkleedjes en een extra hulpkok. Aan de slag. Tot wel 14 gerechten op een dag aan toe, die allemaal na de foto op mijn steeds voller wordende keukentafel belandden. Je zou denken: handig, dan heb je meteen ook de lunch geregeld, maar nou is het gekke, iedereen had vooral zin in boterhammen met kaas.
Dat komt goed uit, als groot kaasliefhebber heb ik altijd Hollandse boerenkaas in huis. Romig, nootachtig, liefst met stalgeur en een vleugje pit, daar kan geen gepasteuriseerde fabriekskaas tegenop. Bovendien een staaltje vakmanschap dat niet zo makkelijk te imiteren valt, van vegan kaas ben ik bijvoorbeeld nog nooit een eetbare variant tegen gekomen. Maar dit terzijde. Al snel was mijn lunchvoorraad kaas erdoorheen gejast, en de tijd ontbrak om langs de markt of de kaasjuwelier te gaan.
Maar zowaar, toen ontdekte ik de Firma Kaas. Negen verenigde kaasmakers die hun puike boerenkaas bezorgen via de brievenbus, in een plat doosje. Naar keuze jong belegen, belegen of oud, online te bestellen als losse stukken of in abonnementsvorm. Lekker en handig tegelijk, en de boeren houden er nog meer aan over ook. Iedereen blij.
De kaas die overbleef nadat het fototeam weer vertrokken was mocht in een ovenschotel met zoete aardappel en langzaam gestoofde uien. Want u weet: menig gerecht knapt enorm op van een handje kaas. En als je er dan ook nog room bij doet, raakt iedereen helemaal in de gloria. Wie nu begint te spuitteren over de hoeveelheid kaas en room in dit recept wijs ik graag op de hoeveelheid groente die er tegenover staat.
P.S. O, en die gefotografeerde gerechten gingen uiteindelijk allemaal schoon op hoor, dankzij mijn buren die elke avond langskwamen met afhaalbakjes. En hoe zit het met dat boek? Het manuscript is zojuist ingeleverd, 19 april 2022 moet het boek in de winkel liggen! Nieuwsgierig? Hier vind je een uitgebreid kijkje achter de schermen hoe het maken van zo’n boek er nou uitziet.
RECEPT Gratin van zoete aardappel met uien en kaas
Nodig voor 4 personen:
800 g zoete aardappel
600 g (grote) uien
150 g belegen boerenkaas
250 ml slagroom
3 takjes tijm
1 dikke knoflookteen
25 g boter + extra voor invetten
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Snij de uien in dunne halve ringen. Smelt de boter in een hapjespan en bak de uien zacht en glazig in minstens 15 minuten, of zo lang als u bezig bent met de rest. Voeg tegen het eind de losgeriste tijm, fijngehakte knoflook en flink wat chilivlokken toe, als tegenwicht voor al dat zoet. Schil intussen de zoete aardappel en snij in dunne schijfjes. Bijvoorbeeld met een mandoline, maar met een mes kan natuurlijk ook. Rasp de kaas en hou 2 volle lepels apart voor de bovenkant. Laat de uien iets afkoelen. Vet een ovenschaal (28 x 20 cm) in met boter. Vul afwisselend met laagjes dakpansgewijze zoeteaardappelschijfjes, ui en kaas en bestrooi tussendoor steeds met wat peper en zout. Eindig bovenop met grote plakjes zoete aardappel. Bestrooi met de achtergehouden kaas en giet ten slotte de slagroom erover. Dek af met alufolie (dit kan ook allemaal al van tevoren). Bak 45 minuten in de hete oven, verwijder halverwege het folie.
TIPS:
• Kontjes kaas over? Rasp en bewaar in een zakje in de vriezer. Dan heeft u altijd lekkere kaas bij de hand.
• Ik deed 4 lagen zoete aardappel en drie lagen ui/kaas, maar dat kan variëren per ovenschaal.
• Hoeveel lagen precies maakt niet zoveel uit, maar meer laagjes maken het beslist smeuïger dan alle uien simpelweg in één keer te sandwichen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!