Wat doe je met overgebleven wortelen? In de soep ermee. En dan niet zomaar soep, maar kruidig geroosterde wortel-knoflooksoep.
Ik had toevallig een hele zak peentjes over, dus die nam ik mee naar Frankrijk, voor Cayenne en Canberra. Dat zijn paard en pony van buurman boer, die geparkeerd staan in mijn weiland, dus ze voelen ook een beetje van mij. Dol op wortelen zijn ze. Alleen stonden ze al in de winterstalling, in de wei liepen nu alleen vier jonge koeien, en die blieven geen wortels, alleen gras.
Lang verhaal kort: die wortels reisden onverrichter zake weer mee terug naar Amsterdam en belandden in de soep. Nu kan wortelsoep door z’n zoetheid snel wat babyvoerachtig worden, maar deze niet hoor. Dankzij roosteren in de oven en wat kruiderij is dit een echte grotemensenwortelsoep. En er komt geen pakje, zakje of blik aan te pas.
RECEPT Geroosterde wortel-knoflooksoep
Nodig voor 4 personen:
750 g wortel
1 hele bol knoflook
1 grote ui
2 cm gemberwortel
1 liter groentebouillon
1 eetl ras-el-hanout
1 volle eetl witte miso
½ limoen
zout & peper uit de molen
olijfolie
2 eetl zonnebloempitten
Oven voorverwarmen op 220 °C. Snij de wortel in stukken. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met ras-el-hanout, zout, peper en een scheut olijfolie en hussel door elkaar. Snij een kapje van de knoflookbol, besprenkel het snijvlak met wat olijfolie en wikkel hem in alufolie. Leg tussen de wortelen. Rooster ± 25 minuten in de oven tot de wortel zacht en licht geblakerd is. Snipper intussen de ui en fruit heel zachtjes in wat olie in een pan met dikke bodem. Hak ook de gember fijn en voeg toe. Verhit alvast de bouillon tot kokendheet. Haal de bakplaat uit de oven. Pak het folie uit en knijp de nu zachte knoflooktenen uit hun jasje. Kieper wortel, knoflook en alle aanbaksels in de pan bij de uien. Voeg de hete bouillon toe, breng aan de kook en laat dan onder een deksel 10 minuten zachtjes sudderen. Rooster intussen in een koekenpan de zonnebloempitten in hooguit een drupje olie al omscheppend in 2-3 minuutjes goudbruin. Pureer de soep glad in de blender, samen met de miso en het sap van de ½ limoen. Proef op zout en peper. Doe in kommen en strooi de pitten erover. Lekker met een geroosterd stokbroodje erbij.
TIPS:
• Groentebouillon maakt je makkelijk zelf van groenteschillen die je bewaart in de vriezer. Alle schillen, kontjes en overige restjes gaan gewoon (gewassen!) in een zak, en die is in no time vol, let maar op. En dan is zelfgemaakte groentebouillon zó gepiept, zie hier het recept.
• Miso, gefermenteerde sojapasta, is tegenwoordig mijn favoriete smaakbommetje. Meekoken in de soep zou ik niet doen, dat komt de smaak niet ten goede. Gewoon op het laatst meepureren, het smelt vanzelf in de hitte van de soep.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!