Ben jij ook klaar met kruidnoten nu ze al máánden in de winkel liggen? Gooi ze lekker in dit toetje! Een soort tiramisu, maar dan lichter, zonder drank en zonder rauw ei. Win-win-win.
Ik geef het op. Al jaren maak ik me druk over mensen die pepernoten zeggen tegen kruidnoten, maar er is geen kruid tegen gewassen. De hele wereld is intussen overgestapt op pepernoten. Zelfs in het blaadje van de bekende blauwe grootgrutter was het raak. Daarin trof ik reclame voor een ‘pepernotenpyjama’ met daarop ‘I hartje pepernoten’.En dat op een donkerblauwe ondergrond met wel duizend afbeeldingen van kleine, bruine…inderdaad. Kruidnootjes. Géén pepernoten dus. Want dat zijn die taaie bonken. Níet die brosse halve dopjes.
Ik lijk wel een repeterende grammofoonplaat. Allemaal zinloos. Net zomin als het nut heeft om ritueel te sputteren dat de sinterklaasversnaperingen elk jaar wéér vroeger in de winkel liggen. Nog even, en we kunnen al meteen na Pasen aan de gevulde speculaas. Enfin, ik zei het al, ik hou erover op.
Alhoewel, mag ik toch nog één klein dingetje aanstippen? Bijkomend nadeel van het feit dat de kruidnootjes al in de zomer in de winkel liggen, is dat iedereen intussen he-le-maal klaar is met die dingen. Daarom gooide ik ze maar in een toetje. Denk tiramisù, maar dan lichter. Zonder alcohol (in verband met kinderen) en zonder rauw ei (in verband met zwakkeren van gestel). Met een sappig peertje erin voor de frisse toets. Voor wie echt geen kruidnoten meer kan zien, het kan ook met speculaasjes.
Natuurlijk kan het ook in één grote schaal, maar in mooie glazen vind ik zelf eleganter. Een beetje decorum kan geen kwaad, nu zelfs Sinterklaas in z’n huispak zit te thuiswerken. Bovendien hebt u dan makkelijk genoeg voor zes, terwijl het in een schaal al snel wat karig lijkt. En nu niet denken: ik halveer de hoeveelheden, want we zijn thuis helemaal niet met z’n zessen. Gewoon maken en een setje uitdelen aan de buren. Of in de koelkast zetten en morgen of overmorgen alsnog zelf oppeuzelen, want dan zijn de smaken juist lekker ingetrokken.
RECEPT Sinterklaastoetje met kruidnootjes en peer
Nodig voor 6 personen:
2 niet al te rijpe handperen
150 g kruidnootjes (dus géén pepernoten!)
1 bakje mascarpone (250 g), op kamertemperatuur
250 ml slagroom, koelkastkoud
Pocheervocht:
200 ml water
sap van 1 citroen
50 g suiker
75 ml gembersiroop (uit flesje/potje)
1 kaneelstokje
2 steranijs
optioneel: 1 eetl vanille-extract
Peren: Doe alle ingrediënten voor het pocheervocht bij elkaar in een pan, breng aan de kook. Snij de peren in vieren, verwijder schil en klokhuis en doe in de pan. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, de stoom doet de rest. Laat onder een deksel 20 minuten heel zachtjes pocheren. Schep de peren op een bord. Laat het pocheervocht op hoog vuur 5 à 10 minuten inkoken tot u nog zo’n 125 ml over hebt. Laat vocht en peren afkoelen. Vis dan pas kaneel en steranijs eruit.
Samenstellen: Roer de mascarpone los met 50 ml van de perensiroop. Klop in een andere kom de slagroom lobbig met de mixer. Doe de mascarpone erbij en mix kort tot een geheel. Snij de peren in kleine blokjes. Hou 6 kruidnootjes apart, schep de rest kort door de rest van de perensiroop (niet te lang, dan wordt het prut). Neem 6 mooie glazen en vul ze met steeds afwisselend een schepje mascarpone, schepje kruidnootjes, schepje peer, et cetera. Garneer bovenop met 1 kruidnoot. Zet minstens 2 uur (of een nacht) in de koelkast om op te stijven.
TIP:
Luie donders nemen peer uit blik of kant-en-klare stoofpeertjes. Al dan niet met een scheutje gembersiroop erbij.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!