“Met plezier lezen we elke week uw rubriek. Af en toe maken we uw gerechten, maar van het recept van bietenwraps werd ik wat verdrietig,” begon de mail van Anjet van Linge. “Het is nu volop oogstseizoen, de verse groente knalt de grond uit, we krijgen het bijna niet verkocht. Hoe jammer dan dat uw recept een vacuümbietje en diepvrieserwtjes bevat.” Ai, daar had ze een punt. Slapjes begon ik mezelf te verdedigen, dat een kookrubriek zoiets is als het tegelijkertijd in de lucht houden van vele Chinese bordjes in het circus: gevarieerd, hartig, zoet, niet te vaak vlees of vis, makkelijk verkrijgbare ingrediënten, met een leuke twist en dat alles ruim van te voren in te leveren.
Toch bleef ik er maar aan denken, dus ik belde haar op. Enthousiast vertelt Anjet hoe ze samen met haar man Marc de Groot dit jaar in een klein dorpje in Noord-Groningen de ecologische tuinderij Animaheert is begonnen. “We willen groente telen van hier voor de mensen van hier, en ze weer meenemen in het ritme van de seizoenen.” Het is nog heel kleinschalig, de verkoop gaat via abonnementen en op de markt. “Onze klanten kennen tuinbonen soms alleen maar uit een potje, en ze staan ervan te kijken dat je een kilo per persoon moet rekenen,” lacht ze. “Maar de week erna komen ze met grote ogen terug, oh, maar dát was lekker!”
Seizoensgroente dus mensen. Niet alleen voor de planeet, maar vooral voor het lekker.
Het is dat Den Andel niet bij mij in de buurt is, anders was ik meteen op de fiets gesprongen, want hun assortiment klinkt als een snoepwinkel: regenboogwortel, boterboontjes, sperziebonen, drie soorten bietjes, andijvie, snijbiet, melde, venkel, palmkool, selderij, nieuwe aardappeltjes, allerlei tuinkruiden en nog veel meer.
Ik kocht een bos peentjes bij mijn eigen groenteboer en maakte er deze vrolijke wortelrisotto mee. Het loof gooide ik niet weg, dat mocht in de pesto. En er ging ook nog een wuft vleugje sinaasappelrasp door, maar dat zal Anjet me hopelijk vergeven.
Recept Wortelrisotto met loofpesto
Nodig voor 4 personen:
1 bos bospeen (± 600 g wortel)
300 g risottorijst
1 liter groentebouillon
1 glas droge witte wijn (of noilly prat/vermout)
1 grote ui
1 knoflookteen
1 sinaasappel (alleen rasp)
30 g Parmezaanse kaas + extra
20 g gepelde pistachenootjes
75-100 ml olijfolie
klontje boter
zout & peper uit de molen
Snij de wortels in plakjes, bewaar het loof. Blancheer in 4-5 minuten beetgaar in de kokende groentebouillon. Giet af en vang vooral de bouillon weer op. Doe de helft van de wortelplakjes erin en pureer glad met de staafmixer tot ruim een liter oranje vocht. Hou warm.
Snipper de ui en knoflook. Verhit wat boter in een hapjespan en fruit ze 2 minuten. Schep 1 minuut de rijst erdoor. Blus af met de wijn. Giet alle oranje bouillon erbij en laat 15 minuten sudderen. Roer dan stevig en proef of de rijst gaar is. Zoniet, iets langer. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn en schep de rest van de wortel erdoor.
Verwijder intussen de taaie stelen van het wortelloof. Pureer alle toefjes samen met de pistachenootjes, parmezaan, zout en peper. Mix er zoveel olijfolie door als nodig is voor een smeuïge pesto. Verdeel de risotto over 4 borden, schep er een flinke lepel pesto op. Plus wat versgemalen peper en nog wat extra parmezaan.
TIPS:
• Permanent roeren in de risotto is wetenschappelijk bewezen achterhaald. Is dat nou niet fijn? Je kunt ook in één keer alle (kokendhete!) bouillon erbij gooien, maar wel op het laatst even flink roeren om al het zetmeel uit de rijst los te krijgen, dat zorgt namelijk voor binding.
• Staat de pan bijna droog maar is de rijst nog niet gaar (het kan per keer enorm verschillen)? Scheutje kokend water erbij.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.