Flutfruitzomer? Maak snel nog even wat zonneschijn in een potje met deze jam van perziken en reine claudes, een verrukkelijk duo.
Vroeger was alles beter. Zelfs vorig jaar was alles beter. Toen had ik een lawine aan fruit uit mijn tien Franse appelbomen, dit jaar moet je de appels zoeken met een lantaarntje. Hier en daar zie je een groen rond bolletje oppiepen tussen de takken, maar het is een schamele score vergeleken met de woeste weelde van 2020.
De paarsepruimenboom idem dito. De oogst bedroeg dit jaar welgeteld tien stuks, en daar bleken de vogels ook nog eens doodleuk allemaal hapjes uit te hebben genomen. Komt allemaal door de vrieskou in het voorjaar, toen het een week lang ‘s nachts min zeven was, nét toen de bomen zo fraai in bloesem stonden. De gele frambozen? Eveneens treurnis alom. Vorig jaar kon ik er maandenlang steeds handenvol lekkers vanaf plukken en direct in mijn mond stoppen, maar dit jaar zien de takken er ronduit deerniswekkend uit, met hooguit hier en daar een waterig besje. Dat het weer al weken, nee, maanden aanhoudend fris en nat is, daar houden frambozen duidelijk niet van. Bekijk het lekker maar, zie je ze denken, met je flutzomer. De aalbessenstruik, die een kwijnend potbestaan leidde op mijn Amsterdamse balkon leek zich aanvankelijk opperbest te voelen op zijn Franse nieuwe stek, lekker in de volle grond. Alleen verder dan anderhalf trosje rode bessen is ‘ie ook hier nog altijd niet gekomen.
Zelfs de bramenstruiken, die aan de rand van mijn eigen tuin maar ook werkelijk overal in het wild weelderig groeien, laten het lelijk afweten. Niet de takken zelf, die vieren als vanouds een feestje met hun meterslange slierten vol tuinhandschoendoorborende stekels, maar rijpe vruchten, ho maar.
Daar zit je dan, met je al je pakken geleisuiker en een kast vol ijverig verzamelde glazen jampotjes. Gelukkig hadden ze op de markt voor een habbekrats kisten vol rijpe perziken en reine claudes, u weet wel, die sappige kleine groene pruimpjes. Laten die twee samen nou een verrukkelijk duo vormen. Meteen jam van gemaakt, pure zonneschijn in een potje. Kwam het toch nog goed met die flutfruitzomer. En ach, volgend jaar beter.
RECEPT Perzikjam met reine claudes
Nodig voor 4-5 (niet al te grote) potjes:
750 g rijpe perziken (of nectarines)
750 g rijpe reine claudes
500 g geleisuiker speciaal
1 citroen
Natuurlijk kan het ook met kleinere hoeveelheden fruit, als u maar ongeveer evenveel neemt van beide fruitsoorten. Suiker is naar smaak. Geleisuiker speciaal (nee, daar is niks ergs aan) maakt het wat minder zoet. Citroensap helpt bij het geleren én maakt het ook weer minder zoet. Gewone kristalsuiker kan ook hoor, dan moet de jam alleen veel langer koken, reken dan op een halfuurtje en doe vooral de koudeschoteltjestest.
Bij perzik mag de schil eraf, bij de reine claudes hoeft het niet. Bij nectarines hoeft het van mij trouwens ook niet. Snij in stukjes, meng in een grote pan met geleisuiker plus rasp en sap van de citroen. Belangrijkste tip: laat dit mengsel minstens een paar uur (of hele nacht) staan. Heus dat maakt een wereld van verschil voor de structuur.
Leg een schoteltje in de vriezer. Zorg voor brandschone potjes, hoe kleiner, hoe royaler u straks kunt uitdelen. Zet de pan op het vuur en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren. Giet na 5 minuten wat kokendhete jam op het ijskoude schoteltje: stolt het meteen tot jam, dan is de boel klaar. Zo niet: ietsje langer koken. Vul de potten tot de rand (een schenkkan werkt netter dan een soeplepel), draai de deksels vast en zet de potten 5 minuten op hun kop.
TIPS:
• Brandschone potten? Dampend heet uit de afwasmachine werkt perfect.
• Zie hier nog veel meer handige jamtips.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.