Lekker een beetje aanpielen in de keuken, mijn vriend Tim noemt dat jazz cooking. En dat leverde een hele fijne Spaanse ovenschotel op, met bonen, maar ook paprika, kip en chorizo. Al neem ik niet altijd al zijn culinaire suggesties over…
Een hele kalkoen plus een pond varkensvlees. En verder tomaten, uien en walnoten, maar ook pindakaas, een banaan en een blik ananas. Ziedaar het ingrediëntenlijstje van ‘een leuk Mexicaans recept’ dat mijn culinaire vriend Tim een tijdje geleden naar me mailde. Ik krabde me eens achter de oren, ik heb hem culinair gezien namelijk zeer hoog zitten, en belde voorzichtig of hij soms knettergek geworden was.
Jazz cooking
Oh, lachte hij smakelijk, maar zo had hij het zelf niet gemaakt hoor. Hij had niet zus en niet zo, en zéker geen hele kalkoen. Lang verhaal kort: zijn versie leek in het geheel niet meer op het officiële mailrecept, dat hij meer losjes als inspiratiebron had gebruikt. Jazz cooking, noemt hij het zelf. Gewoon lekker een beetje aanpielen in de keuken, al dan niet met een recept erbij, en dan maar zien wat er van komt.
Het onbekende
Speciaal voor mij schreef hij op hoe hij het gerecht dan wél precies had gemaakt. Helaas nog altijd met die onheilspellende banaan en ananas, dus ik parkeerde het ergens ver weg in mijn gedachten. Nu weet ik ook heus wel dat je je altijd moet openstellen voor het onbekende. Zo sleepte diezelfde Tim me een keer mee naar een jazzconcert van een of andere grootheid, waar ik nog nooit van gehoord had want ik ben nu eenmaal meer van opera en Franse chansons, en dat werd zowaar een heel bijzondere avond.
Géén banaan
Concerten zijn er intussen al een hele tijd niet meer van gekomen, net zomin als bij elkaar eten. Maar gelukkig is er de telefoon, en dan praten we regelmatig over zijn jazzy escapades in de keuken. Laatst had hij opnieuw wat lekkers ontdekt. Dit keer niet Mexicaans, maar Spaans. Met bonen en paprika, kip en chorizo. Tot mijn grote opluchting was er in geen velden of wegen banaan of ananas te bekennen. Al ging er wel tomatenketchup in, maar hij bezwoer me om dat echt aan te houden. En moest het heus met én kip én chorizo? Ja, dat moest. Ik zette een operaatje op, probeerde het uit, gaf er onvermijdelijk ook weer een beetje mijn eigen draai aan en ja hoor, een onvervalst succesnummer.
Recept Spaanse bonenschotel met kip
Nodig voor 4 personen:
4 kipdrumsticks (of kippenbouten)
100 g chorizo
2 blikken grote witte bonen (uitlekgewicht ± 230 g)
1 gele paprika
2 rode paprika’s
150 g kerstomaatjes
1 grote ui
2 dikke knoflooktenen
4 volle eetl tomatenketchup
1 handvol peterselie
½ eetl pimentón (gerookt paprikapoeder, niet-pittig)
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Snipper de ui en snij de paprika’s in reepjes en dan in stukjes. Hak de knoflook fijn. Snij de chorizo in miniblokjes en de tomaatjes doormidden. Doe alles in een grote kom. Voeg tomatenketchup, fijngehakte peterselie, pimentón, peper en zout toe en hussel alles goed door elkaar. Schep de uitgelekte bonen erdoor. Ik vond bij de groenteboer blikken met grote Spaanse bonen, maar het kan natuurlijk ook met gewone witte bonen. Verdeel over een grote ingevette ovenschaal. Bestrooi de kip met peper, zout, nog wat extra pimentón en wrijf in met wat olijfolie. Leg bovenop de bonenmix. Duw zichtbare chorizostukjes naar beneden, die verbranden namelijk snel. Bewaar de schaal eventueel tot gebruik afgedekt in de koelkast. Zet 45 minuten in de oven (bij kippenbouten 1 uur).
TIPS:
• Grote eters kunnen ook kippenbouten doen, of wellicht 2 drumsticks per persoon.
• Bonenmix over? Inclusief vooral al dat heerlijke vocht onderuit de ovenschaal (al zal dat de volgende dag grotendeels opgenomen zijn) in de blender doen en pureren met een scheutje water (of eventueel bouillon) erbij tot een lekker soepje. Bouillon hoeft eigenlijk niet eens, de bonen hebben smaak zat van zichzelf, dus gewoon water is genoeg.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.