Was het u al opgevallen? Dat ik steeds minder vlees eet en dus ook steeds minder vleesrecepten publiceer? Maar ik ben en blijf omnivoor, zie dit recept voor een lekker pastaatje met worst, courgette en salie. Al heeft dat vleesminderen wel een onverwachts bijeffect…
Word vrienden met uw slager, ik roep het al jaren. Zelf had ik heel lang een bijzonder fijne slager. Tot zijn winkel geleidelijk aan veranderde in een goedlopende broodjeszaak en het ambachtelijke vleesgebeuren een beetje naar de achtergrond verdween. Geef hem eens ongelijk, zo kon hij veel beter opboksen tegen de concurrerende supermarkt om de hoek. Maar voor liefhebbers zoals ik bleef er een hoekje van de toonbank. Gevuld met koteletten van de lammetjes van zijn polderbuurman, fantastische venkelworsten, dito spekblokjes en eieren van zijn eigen kippen. Toen zijn gezondheid achteruit ging, zijn pensioen naderde en zijn zonen zich liever vanaf een industrieterrein fulltime op het broodjesimperium gingen storten, vond hij gelukkig een enthousiaste jonge slager die de winkel wel wilde overnemen.
Legendarische ossenworst
Die had complete koeien hangen in een rijpkast, maakte zelf hammen en legendarische gerookte ossenworst, plus memorabele erwtensoep. Omdat ik voor mijn testrecepten altijd van alles nodig heb, werd ik ook met hem binnen de kortste keren dikke vrienden. Niks was te dol, alles kon hij voor me regelen. En net als met zijn voorganger was het fijn ouwehoeren over lekker eten en koken. Een wolk van een slager. Tot hij vader werd en ontdekte dat hij meer aan het werk was dan thuis. Hij koos voor zijn gezin en deed de winkel over aan iemand anders.
Omissie
Nu wil het toeval dat ik intussen een huis heb gekocht in Frankrijk, dus minder vaak in Amsterdam ben. Maar vooral: ik eet steeds minder vlees en plaats ook in in mijn zaterdagse rubriek in Trouw steeds vaker vleesloze recepten. Dus het opbouwen van een hechte band met mijn nieuwe slager is helaas nooit zo van de grond gekomen. Een omissie die nu pijnlijk duidelijk wordt. Laatst had ik varkensgehakt nodig maar was de gehaktmolen al schoongemaakt. Of neem de keer dat ik om kipdrumsticks vroeg, maar hij alleen grote kippenbouten had. Geen enkel probleem voor mijn twee vorige slagers, maar deze volstond met ‘njet’. De omfietsworsten zijn verdwenen en de soepen zijn ook al niet meer zo hemels. Tja, vroeger was alles beter. Koester dus vooral uw slager, als u er nog eentje hebt.
Vooruit, ik zei het al: een vleesrecept voor een even heerlijk als eenvoudig alleseizoenenpastaatje met worst. Alleen: hoe lekkerder de worstjes (lees: van een goeie slager), hoe lekkerder dit recept, ik waarschuw maar vast.
RECEPT Pasta met worst, courgette en salie
Nodig voor 4 personen:
4 lekkere (lams/varkens)worstjes van de slager
400 g fusilli (of andere korte pasta)
1 grote ui
1 flinke courgette
125 ml slagroom
flinke handvol verse salieblaadjes
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen
olijfolie
Snipper de ui. Fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Snij intussen de courgette in kleine dobbelsteentjes en de helft van de salie in dunne reepjes. Haal het vel van de worstjes. Doe het worstenvlees bij de ui en bak op hoog vuur met een spatel rul. Voeg de courgette toe en bak even mee. Giet de room erbij, voeg saliereepjes, zout, peper en cayennepeper toe en laat onder een deksel zachtjes sudderen. Kook intussen de pasta al dente in water met zout. Verhit ook intussen een ferme scheut olie in een kleine steelpan tot loeiheet. Bak/frituur in porties de resterende salieblaadjes knapperig, dat duurt een paar tellen. Laat uitlekken op keukenpapier. Giet de pasta af en vang wat kookwater op. Meng de pasta door de courgette-met-worst, maak smeuïg met wat pastawater. Verdeel over 4 warme borden, garneer met de krokante salieblaadjes.
TIP:
Salie doet het uitstekend in de tuin, het worden prachtige struiken. Maar in een pot op het balkon lukt het ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.