Nooit niks weggooien mensen. Vandaag nog een keer een recept met asperges en radijs, puur omdat ik die allebei over had. Alleen maak ik er nu natuurlijk iets geheel anders mee dan het recept van gisteren.
Dit keer toevallig een vegan variant, en dat komt goed uit, want daar kreeg ik net weer een vraag over per mail. Nu wil het geval dat ik wel meer verzoeken krijg. Over vleesvrij, glutenvrij, koolhydraatvrij, lactosevrij, koemelkvrij of notenvrij. Of het eens een keer zonder knoflook mag, want dat doe ik ‘werkelijk altijd overal’ in. Waarom altijd room en nooit eens amandelmelk/rijstemelk/havermelk? En kan er ook eens een recept uit de slowcooker/snelkookpan/hooikist/airfryer?
Gezemel? Integendeel! Ik ben blij met alle respons op mijn recepten, het geeft aan dat koken leeft en daar doe je het als receptenschrijver allemaal voor. Maar ja, ik kan niet altijd iedereen tegelijk tevreden houden. Alhoewel, het recept van vandaag is in één klap zowel vleesloos, roomloos, koolhydraatarm, glutenvrij als vegan. Alleen die hazelnoten en knoflook vonden wij thuis toch wel erg lekker erbij, maar dat moet u zelf weten. En ja, het hoort echt in de oven, al was het maar omdat ik helemaal geen slowcooker, snelkookpan, hooikist of airfryer heb.
Recept Asperges met tahin uit de oven (vegan)
Nodig voor 4 personen:
1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
200 g kerstomaatjes
20 g blanke hazelnoten
2 knoflooktenen
olijfolie
zoutvlokken
peper uit de molen
Tahinsaus:
4 eetl tahin (pasta, uit een pot)
½ citroen (alleen sap)
Rooster de hazelnoten in ± 5-10 minuten goudbruin in de opwarmende oven (200 °C) – let op, de tijd kan nogal variëren. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteindes. Gebruik schillen en kontjes eventueel om bouillon van te trekken (lekker voor aspergesoep of aspergerisotto). Verwijder het loof van de radijsjes, snij ze doormidden. Doe asperges en radijs in een grote braadslee of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met uitgeperste knoflook, zout, peper en een ferme scheut olijfolie. Hussel grondig om. Verdeel de kerstomaatjes erover. Rooster ± 20-25 minuten in de oven tot de asperges gaar zijn. Hussel de boel halverwege een keertje voorzichtig om.
Saus: Meng de tahin-pasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een mooi lichtbeige, soepele saus is.
Serveren: Doe de hele bups uit de oven op een schaal. Hak de noten grof en strooi erover. Zwiebel er een sliertje saus over en serveer de rest los erbij in een kommetje.
TIPS:
• Dat loof van radijsjes is trouwens heel lekker door de sla, soep of stamppot . Of haksel het fijn en maak er kruidenboter mee. Wel goed wassen en droogslingeren in een slacentrifuge.
• Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.
• Tahin over? Probeer deze lekkere kliekjessalade.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Morgen weer een nieuw aspergerecept. Maar nu echt zonder radijsjes, beloofd 😉
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.