Je kent mij, ik ben altijd bezig met kijken of dingen makkelijker, sneller en vooral lekkerder kunnen. En dat graag zonder alwéér boodschappen te hoeven doen. Dus dat je doet alsof je heel verantwoord en bewust bezig bent met de planeet enzo, terwijl je gewoon te lui bent om de deur uit te gaan.
In de cursus verkliekkificeren voor beginners hebben we intussen al talloze puike methodes besproken om ‘iets’ te doen met kliekjes. Niet klakkeloos opwarmen en met lange tanden alweer hetzelfde eten, nee, omtoveren in iets anders, iets nieuws, iets heerlijks. Vooral restjes gare groente lenen zich voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld:
1. Door de pasta (een pastaatje is nu nóg sneller in elkaar geflanst)
2. Soep van koken (bouillon erbij, pureren en klaar ben je)
3. Iets met ei (denk aan een omelet, frittata of tortilla)
4. Verbitterballen (knapperig korstje eromheen, smeuïge vulling erin. Denk ook aan de kroket en de bamischijf)
Maar ik heb weer een nieuwe methode ontdekt: in de shepherd’s pie. Je weet wel, de vlezige ovenschotel-met-een-knapperig-korstje-van-aardappelpuree-erop van de schaapherder. Traditioneel met lamsgehakt (tja, daar komt natuurlijk die naam met die schaapsherder erin vandaan), maar eigenlijk kun je van alles en nog wat verstoppen onder een dekentje van puree. Vooral onooglijke restjes. Ik had nog een klein restje stoofvlees in de vriezer. Hooguit voor 1 persoon, maar dat heb ik volgens de hacheemethode aangevuld door 2 gesnipperde uien heeeeeel lang te fruiten tot ze bruin en zacht werden, scheutje vocht erbij en dan de oorspronkelijke stoofpot erdoor mengen. Voilà: ineens weer een fatsoenlijke portie. Ook een klein bakje rode kool uit de vriezer mocht erdoor.
En dan erop: aardappelpuree. Moet ik dat nog uitleggen? (Oké, vooruit, hier het uitgebreide recept) Gewoon even wat aardappels koken, ja, dat kunnen ook best oude aardappels zijn die je was vergeten. Goed de uitlopers wegsnijden, dan kun je daar nog puike puree van maken. Zodra ze gaar zijn even stampen, luchtig maken met boter en melk en dan vooral losjes over de ovenschotel verdelen. Juist niet mooi glad strijken, maar toefjes maken, want die worden knapperig in de oven. Dit kun je allemaal van te voren doen en klaarzetten. Voor extra bruin effect kun je nog wat vlokjes boter toevoegen, en voor extra knapper nog wat paneermeel of panko.
Kwartiertje à 20 minuten in een hete oven (200 °C) tot de bovenkant mooie goudbruin is met krokante toefjes en je aan de randen de vulling lekker ziet pruttelen, dan is het klaar. Frisse salade erbij voor het contrast en je zit te smullen van ouwe rotzooi. Ook prima te doen als eenpersoonsportie, of juist voor met z’n velen.
TIP: Geen aardappelpuree? Met bloemkoolpuree bovenop kan het ook heel goed, of probeer eens puree van zoete aardappels).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NOG EEN TIP: Trouwens, hét boek vol met praktische en lekkere tips om meer te doen met alle mogelijke restjes die je nog in huis hebt, is natuurlijk mijn kookboek Slim zónder pakjes & zakjes.