De koek die je wist dat zou komen: niet de bekende roze, maar de oranje variant, speciaal voor Koningsdag. Waarvan sommige mensen, ik noem geen namen, het stiekem helemaal niet erg vinden dat die vanwege de nog immer huishoudende coronapandemie ook dit jaar weer niet zal plaatsvinden in de vorm van een hossende oranje vrijmarktmeute. Nee, ook dit jaar is het geen Koningsdag maar Woningsdag. Alles is aanhoudend anders. Alle festiviteiten zijn wederom afgelast en we dienen er binnen in onze eigen woning een feestje van te maken. Daarom heb ik de oranje koeken dit keer speciaal versierd met kroontjes en huisjes. Maar doe zelf gerust wat je hart je ingeeft.
In ieder geval is het weer eens wat anders dan die eeuwige oranje tompoezen (pardon, tompouces), en sowieso duizendmaal lekkerder dan de kartonnige koeken uit de supermarkt. Al was het maar omdat die van mij zo geurig zijn dankzij sinaasappel en oranjebloesemwater, en zo smeuïg dankzij een vleug amandelmeel. Ik zeg: leef je uit en maak er iets vrolijks van!
Hier vind je mijn recept voor oranje koeken. Ja, uiteraard ook hoe je nou dat oranje glazuur maakt zonder kleurstof. Kijk, dit hieronder ware de mijne, editie 2021. Toegegeven, niet mijn netste prestatie ever, maar wel heel erg lekker, ook omdat ik de suiker in de koeken voor de helft vervangen had door 2 flinke lepels kweeperengelei, die ik toevallig in huis had. Ultrasappige koeken! Het glazuur is zelf met sinaasappelsap, in de kroontjesgarnering heb ik dit keer juist wat extra kleurstof gedaan. Zo zie je goed het kleurverschil.