Hoera, het is weer daslooktijd! De wildplukkers slaan nu (bescheiden) hun slag. Wat doe je met daslook? Bijvoorbeeld dit heerlijke soepje maken. Naar keuze in twee uitvoeringen: elegant gepureerd of puur en een tikje boers.
Hoe krijg je het als fietser in hemelsnaam voor elkaar om op een grijze maartochtend midden in een verlaten Vondelpark een vrouw in een knalrode jas het ziekenhuis in te rijden? Maar goed, het is iemand gelukt, ik brak mijn kaak en at wekenlang uitsluitend geblenderd voedsel. Met als bij-effect dat ik me in plaats van aan een nieuw kookboek maar wijdde aan een behulpzame website voor lotgenoten, www.zachtvoedsel.nl.
Het gebeurde precies twee jaar geleden, maar laatst moest ik toch opnieuw naar de kaakchirurg voor een – als het goed is allerlaatste – reparatie. Wederom zat ik daarna thuis op de bank, met een zak diepvriestuinbonen tegen mijn gezwollen wang. Gelukkig was ik dit keer voorbereid en had ik een vriezer vol soep paraat. Overigens viel het allemaal reuze mee en was ik al snel weer van de bank af. Fit genoeg voor mijn dagelijkse ommetje door datzelfde Vondelpark, want tja, het blijft mijn achtertuin.
En het risico op omverfietsen is tegenwoordig gelukkig nihil. Was dit Amsterdamse stadspark voorheen een tweewielersnelweg voor zich naar en van hun werk spoedende arbeidskrachten, sinds corona werkt iedereen zoals bekend thuis en zijn de fietsers op één hand te tellen. Wel is het park nu bomvol met ommetjesgangers. Rijen dik wordt er gewandeld, maar ook genordicwalkt, gejogd en gebootcampt. Tot pak ‘m beet begin mei heeft het park er een extra attractie bij, want de daslook is weer overal opgekomen. Komt dat even goed uit. Ik maakte er een lekker soepje mee, dan konden daar meteen ook die inmiddels ontdooide tuinbonen in.
Voor de goede orde: daslook groeit overal en mag worden gewildplukt, maar knip netjes met een schaar, alleen een beetje voor eigen gebruik en laat genoeg staan. U herkent het meteen aan de bedwelmende knoflookgeur. Ruikt u niks, dan heeft u óf corona, óf het zijn (giftige) lelietjes-van-dale. Google voor de zekerheid even een plaatje, de bloemetjes zien er toch echt heel anders uit.
RECEPT Daslooksoep met tuinbonen
Nodig voor 4 personen:
1 flinke hand daslook (50 g)
300 g aardappels (geschild gewicht)
200 g prei
200 g tuinbonen (diepvries)
1 liter groentebouillon
125 ml zure room
2 theel wittewijnazijn of citroensap
2 eetl boter
zout & peper uit de molen
De meningen waren bij ons thuis verdeeld: pureren of niet? Het kan allebei. Als u niet pureert zou ik het grijze vliesje van de (ontdooide) tuinbonen eraf halen (‘dubbeldoppen’) voor mooi knalgroene boontjes en de daslook heel fijn hakken. Als u wél pureert hoeft dat niet.
Haal de tuinbonen alvast uit de vriezer. Snij de prei in dunne ringen, ook het groen. Smelt de boter in een soeppan. Geef de prei ± 8-10 minuten voorsprong en laat zachtjes fruiten. Schil intussen de aardappels en snij in dobbelstenen. Voeg toe aan de pan, samen met de (liefst hete) bouillon. Breng aan de kook en laat op zacht vuur onder een deksel 25 minuten sudderen. Voeg de tuinbonen toe en geef de soep nog 5 minuten. Hak intussen de daslook fijn. Roer van het vuur af door de soep, samen met de azijn/citroen. Proef op peper en zout. Laat lekker zo voor een wat boerse soep, of pureer in de blender tot elegant fluwelig knalgroen. Serveer in kommen met een dotje zure room erop.
TIPS:
• Geen daslook? Voeg aan het eind een hand versgehakte dille toe. Geeft ook een fijne smaakboost, zij het wel een heel andere natuurlijk.
• Nog meer daslook? Probeer eens daslookpesto (lekker door de pasta) of asperges met daslookboter.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.