Wat doe je als vogeltjes je liefdevol opgehangen vogelzaad niet blieven? Dan paneer je er lekker een knapperig stukje zalm mee voor in de oven, of je strooit het over je groente of broodje hummus.
Zijn vogels eigenzinnig en kieskeurig, of gewoon langzaam van begrip? Bij mijn ouders in de tuin is het dankzij her en der opgehangen voederhuisjes één groot vogelfestijn. Goed te zien vanaf de eettafel achter het raam. Dat wilde ik ook. Prompt kreeg ik in oktober van mijn moeder een – ik verzin dit niet – ‘vogelvoederautomaat’ cadeau. Een plexiglazen buis met 4 openingen, omhuld door een kooi van gaas, zodat alleen leuke kleine vogeltjes erbij kunnen, geen dikke duiven of brutale eksters.
Ik kreeg er ook een enorme emmer vogelzaad bij, want volgens mijn moeder ging dat er in rap tempo doorheen. Alleen niet op mijn Amsterdamse balkon. Normaal gesproken fladdert er van alles rond, maar nu bleef het stil. Twee koolmezen kwamen voorbij, maar hipten onbekommerd verder. Vogels moeten wennen, zei de een. Het is nog niet koud genoeg, zei de ander. Of misschien hing hij te veel in het zicht?
Ik verplaatste het ding naar een tak van de eik-in-pot, half verstopt tussen de hortensia. Het zaadreservoir leek inderdaad leger te worden, maar dat bleek bij nadere inspectie vooral het effect van de wind. Met als gevolg een balkon vol ontkiemend groene sprieten tussen de tegels. Maar vogeltjes, ho maar.
Begin dit jaar besloot ik het opnieuw te proberen bij mijn huis in Frankrijk. Misschien waren Normandische vogels happiger? Al snel hing het gevaarte in een appelboom, nét buiten het bereik van de paarden van de buurman, want die knabbelen werkelijk aan alles, en ja hoor! Binnen tien minuten verscheen er een vinkje. Hij tikte een paar keer tegen het plexiglas en vloog daarna teleurgesteld weg, de vier (4!) voederopeningen vol lekkernijen finaal negerend.
Ik probeerde het nog in een andere boom en strooide zelfs extra zaadjes in het rond om de weg te wijzen, maar nee hoor. Overal in de tuin klinkt volop enthousiast gekwetter, maar mijn riante restauratievoorziening wordt finaal genegeerd. Daar zit je dan, met je goeie bedoelingen. En een enorme emmer vol vogelzaad.
Die ondankbare vogels inspireerden me echter wel tot een vogelzaadrecept. Nee, niet schrikken, ik nam natuurlijk niet echt een greep uit mijn emmer, maar deed het met noten en zaden uit de eigen voorraadkast.
RECEPT Vogelzaadzalm
(pardon: zalm met zadenmix)
Nodig voor 4 personen:
4 zalmfilets (à 125-150 g)
4 eetl sesamzaad
3 eetl pijnboompitten
3 eetl zonnebloempitten
3 eetl pompoenpitten
1 eetl venkelzaad
3 eetl vloeibare honing
3 eetl dijonmosterd
½ theel chilivlokken (uit zo’n molentje)
1 limoen
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Doe alle pitten en zaden in een groot diep bord. Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper. Meng de honing, mosterd en chilivlokken in een kommetje en kwast hier de zalm mee in. Haal de filets daarna één voor één door de notenmix en duw goed aan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster – afhankelijk van de dikte – gaar in pak ‘m beet 12 minuten. Let even goed op, want elke oven is anders, en ik hou van nét aan gare zalm, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Dus 10 of 15 minuten kan ook. Serveer met partjes limoen om over uit te knijpen.
TIPS:
Rooster (overgebleven of extra) zadenmix al omscheppend in een koekenpan in een paar minuten goudbruin en geurig. Meng samen met een scheutje sesamolie door gare broccoli, bimi, spinazie of komkommer en serveer bij de zalm.
Bewaar gebakken zadenmix (bij ons thuis ‘vogelseroendeng’ gedoopt) in een jampotje, dan blijft het heel lang goed. Ook lekker in salades en op een broodje hummus of avocado.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.