De laatste aflevering alweer in mijn vrolijke anti-regen-anti-grijs-anti-depri serie met zonnige recepten. Ananasjam is zó gemaakt, en zowel zoet als hartig inzetbaar.
Neufchâtel-en-Bray is een stadje van niks met krap vijfduizend inwoners. Natuurlijk is er een hypermarché vlak buiten de bebouwde kom, maar het leukste is de markt op zaterdag. Er staat een enorme viskraam vol verse aanvoer uit Dieppe, van zilver glinsterende vissen tot kratten vol oesters, mosselen en ander zeespul. Daarnaast de kippenkar met rôtisseur. Die geroosterde kippetjes zijn echt de omweg waard, vooral vanwege de heerlijke uienjus waarvan de verkoper een extra schep in de zak doet als je hem lief aankijkt. Maar het summum is de boerenmarkt in de overdekte markthal. Beneden is de zuivelafdeling, met uiteraard een prominente rol voor het iconische lokale kaasje Coeur de Neufchâtel, maar ook kakelverse eieren en grote emmers vol dikke crème fraîche – graag zelf een bakje meenemen. Groente en fruit zijn boven. Sinds corona is er een vaste looproute en ontkom je niet aan de desinfectiepomp, maar verder is het gelukkig nog steeds een vrolijk ongecompliceerd geheel van aandoenlijk kneuterig gehalte. Op losse tafels staan de waren uitgestald. Afhankelijk van het seizoen een paar zakken vol noten of mirabellen, een handjevol prei met de klei er nog aan of knoeperds van courgettes. Ik mis de basilicumdame met haar emmers vol bedwelmend geurende bossen, net als haar houten kratjes vol gele, groene, bruine, en ja, ook rode tomaten. Tja, van de zomer pas weer, want hier ben je nog echt afhankelijk van de seizoenen. De meneer met twintig soorten honing is wél het hele jaar door van de partij. Net als mijn favoriet, het jamvrouwtje. Een tafel vol duidelijk hergebruikte potjes in alle soorten en maten, met handgeschreven etiketten. Vier euro per stuk, maar bij aanschaf van twee potten krijg je vijftig cent korting. Ik heb ze allemaal al eens uitgeprobeerd: frambozen, rabarber, abrikozen met amandelen, stuk voor stuk even lekker. Alleen de bramenjam ken ik niet, want met honderd meter bramenstruik in eigen tuin maak ik die zelf wel. Het meest trots is ze op haar ananasjam, met vanille en een vleugje rum. Inderdaad, verslavend lekker. Zelfgemaakte ananasjam lijkt me een puik idee als afsluiter van mijn zonnige serie.
RECEPT Ananasjam
Nodig voor ± 3 potjes:
1 rijpe ananas
350 g geleisuiker speciaal
2 limoenen
Aardbeienjam en abrikozenjam kun je ook in Nederland overal kopen, maar ananasjam, da’s andere koek. Ik deed alleen geen rum of vanille, maar limoenen, voor extra frisheid. Geleisuiker speciaal (met extra pectine voor betere stijfkracht) maakt het minder zoet. Deze ananasjam is uiteraard lekker op een croissantje, maar schep vooral ook eens een ferme lepel door de pittige kip-kerrie, groentecurry of bobotie.
Schil de ananas grondig en verwijder het taaie vezelige hart. Snij de rest in kleine stukjes. Doe met de geleisuiker in een grote pan. Rasp de schil van de limoenen erboven fijn, pers ze dan uit en voeg ook het sap toe. Laat een uur (of liever de hele nacht) staan, zodat de suiker alvast mooi smelt, dat zorgt echt voor mooie jam. Breng al roerend op hoog vuur aan de kook en laat 5 minuten flink borrelen. Check op een ijskoud schoteltje of de jam dik genoeg is. Zoja, giet in brandschone potjes. Draai de deksels erop, laat 5 minuten ondersteboven staan.
TIPS:
* Potten dampend en wel uit de afwasmachine zijn ideaal. Of was ze goed af, spoel na met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek uitdampen.
* Vanwege de mindere hoeveelheid suiker gaat hij wat sneller achteruit in smaak en kleur dan gewone jam, maar hij is zeker een half jaar houdbaar.
* Kijk hier voor nog meer jammaaktips.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) als laatste deel in mijn zonnige serie. Zie ook Atjar tjampoer, Griekse aardappels en Risotto met gele biet en walnoten.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.