Een opfleurboodschap in deze grijze dagen terwijl het nog lang geen lente is: een gewoon lekker bordje eten kan altijd. Kijk maar naar deze zonnige gebakken aardappels uit de oven op z’n Grieks. Doodsimpel en vrolijk stemmend.
Een paar jaar geleden lunchte ik bij L’Arpège, het Parijse driesterrenrestaurant van de wereldberoemde groentechef Alain Passard. Lunch is misschien niet het goede woord. Terwijl buiten de lentezon uitbundig scheen, kregen wij binnen een urenlange variétévoorstelling voorgeschoteld waarbij het ene na het andere verleidelijke bordje op tafel verscheen – ik telde er wel 21. Allemaal even prachtig en even verrukkelijk.
Halverwege de middag kwam er een ouder stel de bomvolle zaak binnen, type bejaarde bohémiens, kleurrijk en extravagant. Zij een soort Vivienne Westwood met handmatig bijgekleurde appelwangetjes, hij in een roze-oranje jasje-dasje-pochetje-combi. Duidelijk habitués, want ze krijgen het mooiste tafeltje en een zoen van het voltallige personeel. (O hemel, weet u nog? Toen dat nog kon, elkaar zoenen, net als gezellig hutje-mutje in een restaurant zitten, of überhaupt in een restaurant zitten, of een weekendje naar Parijs gaan…) Voor de bohémiens niet het gebruikelijke gastronomische verrassingsmenu, zoals de rest van de clientèle, zij krijgen gewoon één groot bord geserveerd. Ik kon niet goed zien wat het precies was, wel dat het er ontroerend huiselijk uitzag. Geen cheffy streepjes en blobjes, met een mousse van dit en een knappertje van dat, welnee, gewoon een volgeschept bord met lekker eten. Net zo makkelijk.
Mocht u net als ik het afgelopen jaar het uit eten gaan zo gemist hebben, of het nu gaat om onvergetelijke sterrententen of gewoon uw eigen favoriete buurtrestaurant, er is één troost: lekkere bordjes eten zijn áltijd mogelijk, ook thuis. Die opfleurboodschap wil ik u midden in deze zonnige serie graag even inpeperen.
Neem nou zoiets simpels als gebakken aardappels. Goudbruin knapperig van buiten en juist lekker kruimig van binnen. Wie is er níet dol op? Er zijn talloos veel methodes; wel of niet schillen, in de pan, in de oven, met boter, met olie… Het gaat nu echter niet om oeverloze discussies of over perfectie, maar om lekker. Deze zonnige piepers uit de oven heten bij ons thuis Griekse aardappels, vanwege de citroen en de oregano. Plus knoflook natuurlijk. Ogen dicht en waan u in zonnige verre oorden.
RECEPT Griekse aardappels met citroen
Nodig voor 4 personen:
800 g iets kruimige aardappels
1 citroen
1 knoflookteen
4 eetl olijfolie
1 eetl gedroogde oregano
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Borstel de aardappels schoon onder de kraan, schillen hoeft niet. Snij ze in gelijkmatige stukken, dat zorgt ervoor dat ze allemaal even gaar worden. Niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Doe in een flinke ovenschaal waar ze ruim in passen, dus in één laag op de bodem, niet opgestapeld op een kluitje. Pers de knoflookteen erboven uit en rasp de schil van de citroen erboven fijn. Voeg olijfolie, oregano, zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar. Pers de citroen uit en sprenkel op het laatst ook het sap erover. Zet de schaal 45 minuten in de oven. Citroensap vertraagt de garing iets, dus de aardappelen hebben wat meer tijd nodig dan normaal. En ja, de ovenschaal ziet er daarna vies uit, maar daar heeft u een afwasmachine voor, of gewoon een sponsje en wat cif. Belangrijker: u heeft nu heerlijk geurige, knapperige en toch sappige aardappels waar om gevochten gaat worden. Perfect bijvoorbeeld bij gebakken vis.
TIP:
Gebruik liefst biologische citroenen, die hebben geen waslaagje. Anders moet u even goed borstelen onder de kraan.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) als deel 2 in mijn zonnige serie. Zie ook Atjar tjampoer, Risotto met gele biet en walnoten en Ananasjam met limoen.
Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.