Koud hè? Komt dat even goed uit, het is nu perfect soepweer. Nee, nou eens niet die eeuwige erwtensoep, er zijn veel meer dingen waar je soep van kunt koken. Sterker nog, dat is bij ons thuis maar al te vaak het motto. Geen idee wat je ergens mee moet? Soep van koken. Echt, er gaat een wereld voor je open. Ik heb speciaal mijn 10 lievelingswintersoepen (in willekeurige volgorde) voor je op een rij gezet. Zelfgemaakt is echt zoveel lekkerder dan welk blik of pakje dan ook. En nu maar hopen dat die winter nog even duurt.
Knolrapensoep met roquefortcrouton (vega)
Knolrapen zijn die wit-paarse knollen bij de groenteboer, ook wel meiknollen genoemd. In Frankrijk heten ze ‘navets’ en vind je vooral lekkere kleintjes, hier geldt kennelijk vaker ‘hoe groter hoe beter’. Die zijn ideaal voor in de soep. Met bovenop een knapperige crouton van roquefort of andere blauwe kaas. Omdat je het waard bent.
Kikkererwtensoep met koriander (vega)
Geen spliterwten, maar kikkererwten. Hier geen rookworst of karbonades, want we houden het vegetarisch. Winterpeen gaat er ook in, en een flinke bos koriander die je ook mee laat koken. Ja, dan lusten ook korianderhaters dit soepje. O, en om het helemaal onweerstaanbaar te maken, garneer je de boel met een handje geroosterde kikkererwten.
Koolrabisoep met mosterd (vega)
Je kent ze wel, die bleekgroene knollen met hier en daar een lange sliertige steel met blad eraan. Perfect spul om soep van te koken. Dit recept is al heel lang een succesnummer op mijn site. Dat komt denk ik vooral door de combinatie met grove mosterd, dat geeft een fijne kick.
Boerenkoolsoep met pompoen (vega)
Boerenkool in de stamppot? Nee, in de soep! Weer eens wat anders. Niet met rookworst, maar met pompoen, paprika en een snufje kerrie. Ook niet met aardappels dus koolhydraatarme types kunnen hun hart ophalen. Pureer met de staafmixer of juist niet, dan heb je twee keer een heel verschillende soep.
Gegratineerde uiensoep (vega)
Kan deze in het rijtje ontbreken? Nee natuurlijk niet. Uien heb je als het goed is altijd wel in huis, en als je ze maar lang en rustig genoeg laat sudderen, krijg je vanzelf heerlijke soep. Wel altijd gratineren met een kaasbroodje natuurlijk, en liefst in van die Franse kommen.
Romige maissoep (vega)
Een mooi geel bord met lekker comfort food is deze weldadig romige vegetarische maissoep met parmezaan. Je knapt er echt van op. Gewoon met mais uit blik, komen die blikken die al jaren rondslingeren in je voorraadkast eindelijk eens van pas.
Indiase kerriesoep met linzen (vega)
Geïnspireerd op een zogenaamd Indiaas pakje Hollandse poedersoep, maar dan mijn eigen, verbeterde, variant. Kruidige kerriesoep met lekker veel groente en rode linzen. Dat zijn ideale soeplinzen, want ze vallen vanzelf uit elkaar. Beregezond en hartverwarmend lekker.
Pindasoep met een eitje (vega)
Hij staat pas sinds kort op mijn site, maar is nu al een enorme hit, deze maaltijdsoep met pindakaas, zoete aardappel, sperziebonen en kokos. Een tikje pittig maar niet té. Je eet ‘m met een kommetje rijst erbij. Een gekookt ei en seroendeng maken het helemaal feestelijk.
Miso-noedelsoep
Weer eens wat heel anders dan die gepureerde groentesoepen is deze Japanse ramen voor beginners: noedelsoep met kip, shiitakes en paksoi. Maar vooral met de ultieme smaakmaker: miso. Echt hoor, dat moet je in huis halen, dat is een wonderingrediënt.
Erwtensoep met rookworst
OK, vooruit, anders gaat iedereen weer sputteren. Toch ook maar een recept van erwtensoep. Of zeg je nou snert? Klassiek rijkgevuld en vergeet vooral die knolselderij niet, die zorgt voor veel smaak. Traditioneel moet je je lepel er rechtop in kunnen zetten, maar maak ‘m gerust wat dunner, dat doen wij thuis ook.
TIP:
Nee joh, er is niks mis met bouillonblokjes, laat je niet gek maken. Al is het ook echt doodsimpel en heel lekker om zelf groentebouillon te maken. Heb ik daar een recept voor? Jazeker, wel twee: gewone groentebouillon (snel of langzaam) of groentebouillon van restjes (groenteschillen die je bewaart in de vriezer).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nog meer trek in soep?
In mijn geheel opgefriste antipakjeskookboek De makkelijke keuken (voorheen ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’) vind je een compleet soephoofdstuk. Verkrijgbaar bij je eigen lokale boekwinkel (online bestellen of even bellen en zelf ophalen). Of bestel een persoonlijk gesigneerd exemplaar via mijn eigen site.