Vandaag, 4 februari, is het Wereld Kanker Dag. Een dag met een paars randje. Of lintje. Want door corona zouden we bijna vergeten dat deze ziekte er ook nog is, met enorme impact op zowel de patiënt als de dierbare naasten. Om al die mensen op bescheiden wijze speciaal even een hart onder de riem te steken, vroeg het Wereld Kanker Onderzoek Fonds of ik mee wilde helpen om deze dag paars te kleuren. Hoe? Met lekker en gezond eten natuurlijk. Ze noemen het ‘Foodies koken paars’. Uiteraard heb ik wel wat recepten paraat voor je om deze hele dag paars door te komen.
Paars eten? Dan denk je al snel aan de aubergine. Alhoewel, na bereiding is die zelden nog paars, maar eerder bruin. Nee, dan heb je meer aan bietjes. Die zijn rood, maar kleuren alles wat je ermee maakt al snel paars. Dus lang leve het bietje. En die komt van pas zowel bij ontbijt, lunch als diner.
Paars ontbijt:
We beginnen met een drinkontbijt, een lekker dikke smoothie van havermout en melk, met een beetje biet en een handje bramen uit de vriezer. Helemaal lekker met een vleugje verse munt. In de blender en klaar is Kees.
Hier vind je het recept van paars drinkontbijt.
Paarse lunch:
Als lunch kan ik je mijn paarse bietenspread aanbevelen. Weer met biet, inderdaad, maar nu in combinatie met walnoten en mierikswortel voor de pit. O, en wat zilveruitjes en citroen, een klein beetje zuur brengt de boel mooi in balans. Echt heel lekker op brood, al dan niet geroosterd. En trouwens ook top in een tosti met geitenkaas. Zelfs op toastjes of crackers is het een hit. En het leukste is: elke keer valt hij weer heel anders paars uit.
Hier vind je het recept van paarse bietenspread.
Paars diner:
Even simpel als fraai is dit bordje in paarse tinten. Kort gebakken sintjakobsschelpen met een lichtpaarse puree van truffelaardappels (de betere groenteboer heeft ze) en voor de lekker wederom wat bietjes erbij, want het is toch al een bietendag. O ja, en ook nog wat knapperig gebakken spekkruim. Een restaurantwaardig geheel, maar dan gewoon lekker thuis.
Hier vind je het recept van lila puree met coquilles en biet.
P.S. Te veel gedoe? Maak supermakkelijke langzaam gestoofde rode kool uit de oven. Die is immers juist eerder paars dan rood. Heerlijk en heel troostend comfort food.
INFO:
Op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vind je meer informatie over Wereld Kanker Dag en waar het paarse lintje voor staat. Je kunt er ook doneren, want de organisatie ontvangt geen subsidies en is dus afhankelijk van donaties. En alle beetjes helpen.