Bij een broodnodige periodieke opruiming van de voorraadkast kwam ik een potje Zuid-Afrikaanse pindasoep tegen van de Kleinste Soepfabriek. Twee jaar over datum. Ooit aangeschaft in een vlaag van ‘hee, die ken ik nog niet, dat klinkt lekker en handig voor achter de hand’. Maar zoals het gaat met voorraadkasten, althans bij mij thuis, die slibben voor je het weet dicht met dit soort goedbedoelde proviand. We hebben ‘m toch maar gewoon opgegeten, en het niet alleen overleefd, maar hij bleek nog lekker ook.
Dat kan ik zelf ook
Bij het lezen van het etiket – Ingrediënten: aardappel, sperzieboon, pindakaas, tomatenpuree, ui – komt onherroepelijk de gedachte: dat kan ik zelf ook. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen werd het bij mij het zoete aardappel in plaats van gewone en voor de voedzaamheid en de lekker mocht er ook een eitje bij. Maar de ware geniale ingeving, al zeg ik het zelf, was om hem te serveren met een los kommetje rijst erbij, als een Indische sajoer.
Surinaams
Een sajoer is geen soep, heb ik ooit geleerd, maar het lijkt er toch verdacht veel op. Officieel eet je die kruidige groentebouillon echter niet als voorafje, maar als bijgerecht bij rijst. Maar mijn pindaversie is gebonden én bovendien vullend genoeg als hoofdgerecht, dus de vergelijking gaat aan alle kanten mank. Bestaat er eigenlijk zoiets als pindasoep in de Indonesische keuken? Ik leg het voor aan mijn vaste vraagbaak-met-indische-roots, mijn kookboekenfotograaf Harold Pereira. Die begint smakelijk te lachen: “Pindasoep is Surinaams. Ben je soms in de war met pindasaus?”
Hoe eet je dit?
Kan mij het bommen. Niks meer aan doen, zeiden we bij ons thuis verlekkerd tegen elkaar. Deze niet Indische, niet Zuid-Afrikaanse, niet Surinaamse soep kan desalniettemin zó in de krant. Hoe eet een mens dit? Neem een lepel rijst, dompel in de soep en hap. Bijkomend voordeel: als de soep wat te pittig is uitgevallen, brengt de rijst dat weer mooi in balans.
RECEPT Pindasoep met rijst
Nodig voor 4 personen:
175 g pindakaas (= ½ pot à 350 g)
300 g zoete aardappel
150 g sperziebonen
200 ml kokosmelk
200 g rijst
4 eieren
1 liter groentebouillon*
2 volle eetl tomatenpuree
1 grote ui
1 knoflookteen
1 rode peper
4 cm verse gember
3 lente-uitjes
1 limoen
4 eetl seroendeng (liefst van de toko)
scheutje plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Snipper de ui, knoflook, rode peper en gember. Fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in een (braad)pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Snij intussen de geschilde zoete aardappel in dobbelsteentjes, de sperziebonen in kleine stukjes. Doe de kokosmelk, (liefst hete) bouillon en pindakaas erbij en roer glad terwijl de boel aan de kook komt. Doe dan de groentestukjes erbij en laat onder een deksel ± 20 minuten zachtjes sudderen tot de groente gaar is. Kook intussen de rijst en eieren gaar en snij de lente-ui in ringetjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en een kneep limoensap. Schep in 4 kommen, leg in elk twee halve eieren, bestrooi met lente-ui en seroendeng. Geef de rijst er in een tweede kommetje apart bij.
TIPS:
• Garneer eens met taugé, wat bladselderij of koriander. Geen rode peper? Lepeltje sambal.
• * In de opmaak van de krant was in dit recept helaas de 1 liter bouillon weggevallen in het ingrediëntenlijstje. Sindsdien krijg ik stapels mail hierover van krantenlezers, ook al werd de fout in de online versie van de krant gelukkig meteen hersteld. Toch fijn om te merken hoe goed mijn rubriek gelezen wordt. Zo zie je maar: altijd valt ergens wel een lichtpuntje te ontdekken. 😉
• Wil je echte Surinaamse pindasoep? Daar heb ik ook een recept voor natuurlijk.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.