Nog één aanbevelenswaardig kookboek dan, om het af te leren. Onze hoogsteigen Nederlandse groentediva uit Frankrijk heeft alweer een nieuw boek, hoe doet ze dat toch? De Groentebijbel, het eerste boek van Mari Maris, hebben jullie natuurlijk allemaal in huis, en zoniet, haast je, want dat is echt een onmisbaar naslagwerk. Ze gruwt van de term ‘vegetarisch’, ze wil gewoon lekker koken, en daar heb je toevallig helemaal geen vlees of vis voor nodig. A la minute is wederom gewijd aan groenterecepten, dit keer speciaal voor mensen die weinig tijd hebben. Al worden er wel loempiaatjes gevouwen en zelf tortilla’s gebakken. Net zo makkelijk. En met als vanouds heel veel variatietips, smakelijk en praktisch tegelijk.
Intussen is een aantal kookboeken verder, en valt op dat er in vergelijking met die allereerste Groentebijbel veel meer foto’s zijn bijgekomen. Van de gerechten maar vooral van de cuisinière zelf in steeds weer een ander hebberigmakend leuk jurkje in keuken of moestuin. Gebleven zijn de verfrissende opmerkingen als: “Ik hoor vaak dat een schep crème fraîche, een beetje kaas, een hand noten heerlijk lijkt, maar dat zoiets helaas niet kan omdat lekker eten dik maakt. Welnee, van een veel te kleine portie sla zonder dressing word je dik, omdat het de honger niet stilt en je daardoor de hele dag aan eten blijft denken.” Knoop dát nou eens in je oren, mensen. En laat nu die kerstdagen maar komen!
Mari Maris, A la minute – simpele groentegerechten, ook voor als je weinig tijd hebt, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048856374, € 31,99