Zonder veel poespas of bombarie – want pandemie – verschenen er de afgelopen tijd allerlei fijne kookboeken. Die stapelen zich op in mijn werkkamer en kijken me van daaraf zeer verwijtend aan. Hoog tijd om nog even snel voor de kerst mijn favorieten in het zonnetje te zetten. In willekeurige volgorde. Vandaag de eerste.
Boeken van Nigel Slater zijn altijd fijn. Je wilt meteen alles maken. Dit boek Greenfeast (onvertaalde titel, helaas) verscheen al eerder in een lente/zomerversie, dit is de herfst/winterversie. En uit dit boek krijg je sterk de indruk dat dit zijn favoriete tijd van het jaar is. Hij stuitert van enthousiasme over zijn collectie heerlijk huiselijke groenterecepten zonder poespas. En niet te vergeten: zonder vlees of vis, al valt het woord ‘vegetarisch’ nergens. De indeling van het boek is anders dan anders. Niet voor/hoofd/na, maar In een pan, Op toast, In de oven, Op een bord, Met een korst, Met een opscheplepel, Op het fornuis en (die dan wél weer apart vermeld) Desserts.
Ook de recepttitels zijn eigenzinnig, die bestaan namelijk uit het simpelweg vermelden van de 3 hoofdingrediënten. Zo blijkt ‘Filodeeg, kaas, groenten’ een hartige taart met bimi en spruitjes. ‘Tahin, sesamzaad, flespompoen’ is een soep. Gelukkig staat overal een paginagrote foto bij, dus dat kan niet missen.
Alleen die ‘illustraties’ van Tom Kemp, helaas, die zijn aan mij niet besteed. Een soort artistiekerige vegen, tot aan een de cover aan toe en dan zelfs in goud. Maar die recepten, die zijn ondiscutabel stuk voor stuk geweldig. Onvervalst comfort food. Dit is het boek waar ik me de hele kerstvakantie eens lekker op ga storten.
Nigel Slater, Greenfeast – Heerlijke groenterecepten voor de herfst en de winter, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059562448, € 27,00