Een ouderwets kerstdiner zit er dit jaar niet in. Is dat reden om bij de pakken neer te zitten? Voor veel mensen niet. Die vinden het stiekem helemaal niet zo erg om dit jaar verschoond te blijven van het gebruikelijke gestress met een twaalfgangenmenu voor de voltallige familie-met-aanhang.
Maar hee, eten moet je toch. En een beetje lief zijn voor elkaar is juist nu een heel goed idee. Daarom gaat mijn kerstmenu in Trouw dit jaar over kerst in een pannetje. Of beter gezegd: in meerdere pannetjes. Een onvervalst ouderwets maaltje comfort food om uit te delen. Want ik weet niet hoe het met u zit, maar volgens mij hebben we nu geen van allen zin in hip gefröbel. Welnee, buiten is het aanhoudend bar en boos, binnen troosten we ons met rijke, warme stoofgerechten vol intens bevredigende smaken. En niet te vergeten: helemaal van tevoren klaar te maken en ook uitstekend in te vriezen. Prima te vervoeren in pannetjes, zoals ik zelf vorig weekend alvast uitprobeerde bij mijn ouders en mijn schoonmoeder.
Voor de recepten verwijs ik graag naar de krant. Alles is berekend op 6 personen, want dan kunt u ook een portie langsbrengen bij oma/de buurman/wie dan ook. Of u gooit de helft gewoon in uw eigen vriezer om op die manier lekker de rest van die pandemie uit te zitten, dat kan natuurlijk ook.
Voorgerecht: Spruitjessoep met kerrie en peterselie-olie
Een kerst zonder spruitjes is natuurlijk geen optie. In deze soep vindt iedereen ze lekker. Een sliertje mooi knalgroene olie sjiekt de boel ook nog eens op.
Tussengerecht: Paddestoelenpasteitje met dragon
Ooit stond ‘het kerstpakket’ symbool voor in ieder geval een blikje ragout met kant-en-klare pasteibakjes. Dat kunnen we zelf beter. Koop bijzondere paddestoelen (het is kerst!) bij de groenteboer of op de markt. Maar met supermarktpaddestoelen werkt het ook. En die bakjes maken we ook zelf, als we toch bezig zijn. En in een lekker bescheiden maatje, want dan wordt het allemaal niet te zwaar.
Hoofdgerecht: Hertenstoof met port en bramen
Een heerlijk pannetje met ultiem comfort food. En het wordt alleen maar zachter en smakelijker als u het van tevoren maakt. Zelfs van invriezen wordt het beter. Variant: het kan ook met rundersukadelappen in plaats van hert. En wie geen alcohol wil: vervang de port door een pot fond.
Bijgerecht: Rodekoolstamppot
Lekker winters en een ideale begeleider voor bij stoofvlees.
Nagerecht: Appel-speculaascrumble met sinaasappelcustard
Een fijn huiselijk toetje dat iedereen lust. Heet serveren en dan in combinatie met die koude saus. Nu eens niet klassiek met vanille, maar met sinaasappel.
Op de website van Trouw staan alle recepten, inclusief vele extra tips. En bij elke gang een bijpassend wijadvies van vinoloog Ilse Eijsink én een theeadvies van theesommelier Mariella Erkens (klik vooral even voor haar makkelijke meeneemtheezetmethode). Plus de speciale fotoreportage van Martijn Gijsbertsen. Maak er lekkere dagen van!