Wat doe je met een restje overgebleven patat? Of zeg je nou friet? Hoe je het ook noemt, je maakt er in een handomdraai deze lekkere Spaans tortilla mee.
Is het nu taartje of gebakje? Zeg je koelkast of ijskast? Vaatwasser of afwasmachine? Ga je naar de zaak of naar kantoor? Draag je een colbertje of een jasje? Hele vetes worden uitgevochten over hoe het eigenlijk heurt, maar de heftigste discussies zijn die tussen #teampatat en #teamfriet. Grappig genoeg zaten beide termen ooit gemoedelijk aan elkaar vastgeklonken als ‘patates frites’. Wat vast een belgicisme is want het Frans kent alleen ‘pommes frites’. Al beperkt elke Fransman zich slechts tot ‘des frites’, want ‘pommes’ is meer voor Duitsers. Mij maakt het niet uit, ik gebruik patat en friet vrolijk door elkaar.
Omfietsfriet
Wat ik erger vind, is dat er van die gefrituurde aardappelstaafjes toch vaak wat overblijft. Bewaren is geen optie, want opgewarmde patat is echt heel vies. En voor u nu allemaal in de pen klimt, jazeker, ook ik ga met enige regelmaat naar de snackbar. Een mens hoeft niet altijd alles zelf te doen. Zeker als je, zoals ik, geen friteuse hebt of wilt. Goeie omfietsfriet, daar kun je mij voor wakker maken.
Oliedoorstoofd
Maar laatst had ik dus een portie over, en omdat wij hier thuis van het nooit niks weggooien zijn, bedacht ik dat het best in een tortilla kon. Die bestaat immers bij de gratie van langdurig in een plens olijfolie gesudderde aardappelschijfjes met uien. Patat is al kant-en-klaar oliedoorstoofd, dus hoeven alleen de uien nog. En voor de gezelligheid gooide ik ook nog wat doperwten in de strijd.
Geheim
Het geheim van een perfecte tortilla leerde ik ooit van een Spaanse: de geklutste eieren niet in de pan gieten, maar eerst mengen met de gare aardappel-ui, dan krijg je een veel mooiere koek. De eerstgebakken kant wordt mooi bruin en krokant, de andere kant blijft lichter van kleur, maar daardoor heb je wel fraai frietzicht. Kies zelf maar welke kant u serveert. Mag ook koud, zolang het maar niet net-uit-de-koelkast-koud is. Of was het nou ijskast?
RECEPT
Tortilla van patat (of tortilla van friet – wat jij wilt)
Nodig voor 4 personen:
1 portie oude patat (± 150-200 g)
100 g diepvriesdoperwten
1 grote ui
5 grote eieren
8 eetl olijfolie
peper uit de molen
Laat de doperwten vast ontdooien in een bakje met een scheut kokend water. Snij de ui in dunne halve ringen. Verhit 6 eetl olijfolie in een koekenpan (Ø 22- 24 cm). Fruit daarin de ui zachtjes 10 minuten. Snij intussen de patat in stukjes van 2 cm. Schep door de uien en laat nog eens 5 minuten zachtjes sudderen. Klop intussen in een grote kom de eieren los met flink wat peper uit de molen. Zout hoeft niet, friet is al zout. Als het goed is, nemen ui en patat bij het bakken alle olie op. Zoniet, giet dan de overtollige olie af. Kieper de inhoud van de friet-uipan bij het ei. Doe ook de uitgelekte doperwten erbij, schep alles goed om en laat 5 minuten staan. Veeg intussen de koekenpan schoon, laat opnieuw loeiheet worden en verhit dan de resterende 2 eetl olie erin. Giet de kom leeg boven de hete pan en duw gelijkmatig aan met een spatel. Bak onder een deksel op vrij laag vuur tot de tortilla bijna helemaal stevig is (± 10-15 minuten). Leg een groot plat bord op de pan, draai alles samen om en laat de tortilla ondersteboven voorzichtig terugglijden in de pan. Bak ook deze kant nog 5 minuten.
TIPS:
• Lekker als lunch, of met een ferme salade erbij als diner. Of snij in stukjes en serveer bij de borrel, met prikkertjes erin.
• Let op dat je geen restje friet hebt met alleen maar van die gruizige harde stukjes. Je hebt wel echt ook ‘echte’ frieten nodig.
• Geen ouwe friet over? Zie hier een recept van gewone tortilla, met langzaam in olie gesudderde aardappelschijfjes.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Zoals bijvoorbeeld De makkelijke keuken. Dat is de bestseller ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’, maar dan in een compleet nieuwe jas. Voor al mijn boeken geldt: verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.