“Elles tombent!” De Franse buurvrouw belde met een flinke portie drama in haar stem. Het waren de appels die vielen, en niet zo’n beetje ook. Had ik al verteld dat ik sinds kort een huis heb in Normandië met tien appelbomen? Elk vol met honderden appels, of misschien wel duizenden. Ik spoedde mij dus naar Frankrijk en kocht er meteen een speciale appelsappan. Een enorm gevaarte – ik nam uiteraard maar meteen de grootste – om met behulp van stoom appelsap te maken.
Dat bleek toch nog een hoop werk: appels rapen, wassen, checken op beestjes en foute plekjes, in stukken snijden, bovenin de pan, onderin kokend water en dan op het fornuis. Maar voilà, na een uur volgt de beloning in sapvorm, die via een slangetje linea recta de flessen in kan. Al moet ik zeggen dat het nog tegen valt hoe weinig sap er uit zo veel kilo’s appel komt. Ik was er mooi zoet mee, de ene pan na de andere.
Bijkomend voordeel: de appels bovenin de pan stomen helemaal tot moes.
Leermoment 1: geschilde appelstukjes leveren weliswaar kant-en-klare appelmoes op, maar dat schillen is wel een hoop gedoe en mét schil levert lekkerder sap op. Leermoment 2: niet schillen dus, maar de dampend gare appels na afloop door een vergiet roeren.
Lang verhaal kort: na twee dagen had ik dertien flessen sap en tien potten appelmoes. Plus twee volle kratten gave appels om gewoon op te eten. En waren de bomen nu leger? Nee, dat niet. Dus ik moet binnenkort weer terug, met een verse voorraad flessen en potten. Tot die tijd ontbijt, lunch en dineer ik met appeltaart.
Laat Koopmans nou net toevallig een nieuw pak hebben uitgebracht: omgekeerde-appeltaartmix. Inclusief karamelsausmix op basis van poedersuiker, zetmeel, verdikkingsmiddel, aroma en magere melkpoeder waar je zelf schenkstroop uit een flesje bij moet doen. Ik hou het liever bij mijn eigen klassieke karamelletje. Daarentegen probeerde ik wel de Koopmans-methode uit van kruimeldeeg dat je aanduwt in de vorm, dat werkt best goed. O, en ik gebruik meer appels natuurlijk. Want ze moeten op.
RECEPT
Tarte tatin met gember
Nodig voor 8 personen:
800 g friszure appels (bijv. elstar, ± 5 stuks)
75 g boter
100 g suiker
5 bolletjes stemgember + 2 eetl siroop (potje)
Kruimeldeeg:
250 g zelfrijzend bakmeel
125 g boter (kamertemperatuur)
2 eetl suiker
1 ei
1 volle theel gemberpoeder
snufje zout
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Karamel: Doe boter, suiker en gembersiroop in een pan (Ø 24 cm) die ook in de oven kan (zie ook tip) en laat 10 minuten op laag vuur smelten en blond kleuren. Snij intussen de appels in kwarten, verwijder klokhuis en schil. Doe in de pan, zet het vuur een tikje hoger en laat 10 minuten onder af en toe omwentelen lekker sudderen.
Deeg: Doe alle ingrediënten in een kom en klop met de mixer tot kruimels. Stop als ze aan elkaar beginnen te klonteren.
Zorg dat alle appels met de bolle kant naar beneden liggen. Zet het vuur uit. Hak de bolletjes gember in piepkleine stukjes (zie ook tip) en verdeel over de appels. Strooi het deeg gelijkmatig over de appels en duw een beetje aan.
Bak de taart 30 minuten in het midden van de oven. Laat 5 minuten rusten, stort dan op een platte schaal. Serveer (lauw)warm met crème fraîche.
TIPS:
• Neem geen goudrreinetten of andere moesappels! Die koken tot prut.
• Zorg dat je genoeg appels hebt om de bodem van de pan uiteindelijk te bedekken. Ze slinken tijdens het sudderen.
• Een pan die in de oven kan is bijvoorbeeld een lage pan met twee handvatten, of een koekenpan waar de steel vanaf kan. Heel mooi en effectief is ook deze speciale tarte-tatinvorm van Le Creuset.
• De karamel kan per keer verschillen. Te kort en/of op lage temperatuur sudderen geeft een bleke taart, te lang of op te hoge temperatuur sudderen geeft verbrande karamel. Het is dus een beetje uitvogelen hoe het op het eigen fornuis het beste werkt.
• Het hakken van de stemgember is een kleverig klusje. Ik doe het ook wel met een knoflookpers (zolang die natuurlijk niet naar knoflook meurt).
• Plakken sommige appels na het storten vast aan de pan? Met een lepel eruit scheppen en alsnog op de taart deponeren. Rustiek ambachtelijk mag best.
Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Zoals bijvoorbeeld De makkelijke keuken. Dat is de bestseller ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’, maar dan in een compleet nieuwe jas. Voor al mijn boeken geldt: verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.