Al tien jaar heb ik een antipakjesobsessie en ik wil er best vanaf, maar ja, dan verschijnt er weer een poedermix waar ik niet omheen kan: shakshuka van Knorr, ‘met lekker veel groente’. Zelf toevoegen: groente en eieren. Wat krijgt u dan wél voor die € 3,49? Bindmiddel, suiker, zout en wat gedroogde groente. Bovenop gaat geen tahin maar broodkruim met knoflookpoeder. O, en er zit couscous bij. Shakshuka met couscous? Wat is dat nou weer voor gekkigheid? En dat heet dan ‘met inspiratie uit Tel Aviv’.
Shakshuka, even voor de zekerheid, is een pan vol lekker natte groentesaus waarin je eieren laat garen. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht, wat misschien even schrikken is voor wie gewend is aan een ochtendbammetje met hagelslag, maar in Tel Aviv doen ze niet anders. Daar at ik het elke dag en vond het verrukkelijk. Maar intussen ben ik al lang weer thuis en eet ik het net als de rest van de wereld gewoon als diner, want dat kan ook prima. Een ideaal gerecht om oeverloos mee te variëren en om van je restjes af te komen.Met mijn natte vinger, altijd een betrouwbaar en wetenschappelijk verantwoord meetinstrument, durf ik te stellen dat de wereldwijde doorbraak van shakshuka grotendeels te danken is aan Yotam Ottolenghi. Zoals hij er vast ook voor heeft gezorgd dat je tegenwoordig in elke supermarkt tahin, za’atar, sumak en granaatappelmelasse kunt vinden. Alhoewel, vlak ook de invloed van Jigal Krant en zijn onvermoeibare TLV-promotie niet uit. Maar vooral Ottolenghi dus. Het kan u niet ontgaan zijn, hij heeft alweer een nieuw kookboek uit, Flavour, maar wel zonder shakshuka-recept. Dus verzon ik zelf maar wat, maar dan wel met een twist. Als Knorr gek kan doen, kan ik het ook.
Het werd een Franse shakshuka, want ik had prei, crème fraîche en hazelnoten over. In Tel Aviv zouden ze hun wenkbrauwen optrekken, maar wij thuis vonden het heerlijk. En eet het vooral met lekker knapperig stokbrood, niet met couscous.
RECEPT
Franse shakshuka met prei en hazelnoten
Nodig voor 2-3 personen:
400 g prei
3 eieren
1 ui
1 knoflookteen
1 glas droge witte wijn
125 ml crème fraîche
1 theel Dijon-mosterd
20 g hazelnoten
6 takjes dille
20 g boter
kneepje citroen
zout & peper uit de molen
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan al omscheppend goudbruin en hak grof. Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in de boter in diezelfde koekenpan. Snij de prei in dunne ringen, doe bij de ui en laat onder een deksel 15-20 minuten stoven tot alles zacht is. Af en toe even omscheppen. Blus af met de wijn en laat even verdampen. Roer de crème fraîche en mosterd erdoor, plus zout, peper en de helft van de gehakte dille. Laat 5 minuten met deksel pruttelen tot een geheel. Maak 3 kuiltjes in het preimengsel, breek boven elk een ei en bestrooi met een snufje zout. Laat met deksel 4-5 minuten zachtjes smoren tot de eiwitten gestold zijn, maar de dooiers nog vloeibaar. Bestrooi met hazelnoten en de rest van de dille, geef er een kneepje citroen over. Lekker met stokbrood voor die natte saus.
Kliekje? Pureer met wat bouillon tot een soepje.
TIP: Nog Franser? Vervang de dille door verse tijm en fruit die even mee met de uien. Probeer eens Noilly Prat in plaats van wijn.
Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Zoals bijvoorbeeld De makkelijke keuken. Dat is de bestseller ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’, maar dan in een compleet nieuwe jas. Voor al mijn boeken geldt: verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.