Doe meer met kliekjes, bijvoorbeeld met suffe gekookte bloemkool waar niks aan is. Tot je er kroketjes van maakt, bloemkool-aardappelkroketjes.
Ook ik heb culinair gezien wel eens mindere dagen, niets menselijks is mij vreemd. Zo had ik laatst ineens een acuut groenteprobleem toen de beoogde, reeds eerder die week geroosterde bietjes, muf bleken. En dat terwijl de aardappelpuree al klaar was en de vis net de pan in ging. Gelukkig lag er nog een bloemkool in de groentela, dus hop, in roosjes, beetgaar koken en een vleugje nootmuskaat erover. Klassieker kun je bloemkool niet krijgen, maar jekkiederrie wat een smakeloos geheel. Ouderwets langetandenvoedsel. Gelukkig waren vis en puree wél appetijtelijk uitgevallen.
Nu had ik dat natuurlijk van tevoren kunnen bedenken. Groente bereiden door ze simpelweg in een plens water te gooien levert immers zelden iets verheffends op, ook al heb je nog zo’n haast. Geen wonder dat veel mensen nog altijd moeite hebben met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. In de gauwigheid was ik er zelfs niet toe gekomen om er een ferme klont boter over te doen, met stip de simpelste smaakmaker die er is. Niet voor niets kun je er zelfs de spreekwoordelijke baksteen nog lekker mee maken.
Vet is sowieso dankbaar spul voor de thuiskok, want vet geeft smaak. Door jarenlange indoctrinatie (‘Let op vet’) is ons echter ingepeperd dat vet Heel Fout is. De algehele vetvrees leidde tot de light-rage, maar helaas, alles wat light is, smaakt naar niks. Zie ook: light frietsaus, magere yoghurt, slankie smeerkaas. Brr. Zinloos eten, noemen wij dat hier thuis. Nog los van het feit dat vet eruit betekent iets anders erin, vaak suiker. Van de regen in de drup.
Maar de volgende dag nam ik revanche. Van de niet opgegeten bloemkool maakte ik met een restje aardappelpuree heerlijke kroketjes. Die zijn in ons land het bekendst op basis van ragout, van kalfscroquette tot satékroket, maar ik dacht meer aan die kleine Spaanse croquetas, op basis van aardappel. Creatief met kliekjes.
RECEPT
Aardappel-bloemkoolkroketjes
Nodig voor 12 stuks:
250 g aardappelpuree
250 g gare bloemkoolroosjes
75 g oude kaas
1 eetl mosterd
1 volle theel venkelzaadjes
snuf cayennepeper
zout en peper uit de molen
plantaardige olie om te frituren
1 groot ei
2 handenvol panko (of zelf grofgemalen oud broodkruim) – zie ook tip onderaan
De hoeveelheden van een kliekjesrecept zijn altijd bij benadering, en het kan natuurlijk ook goed met andere groente. Omdat aardappel de boel snel laf maakt, moet u wel lekker royaal zijn met de smaakmakers. Maal de bloemkool en kaas fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe in een grote kom, voeg de aardappelpuree toe plus mosterd, venkelzaadjes, cayennepeper, zout, peper . Nu niet meer mixen – aardappelpuree heeft dan de neiging behangplak te worden – maar goed prakken met een vork. Verdeel in 12 gelijke porties (elk ± 50 gram) en kneed tot kleine kroketjes. Te slap? Laat ze even opstijven in de koelkast. Klop het ei los in een diep bord, doe de panko in een andere. Haal de kroketjes door losgeklopt ei, dan panko, dan weer ei, dan weer panko, zo krijgt u een mooi ultraknapperig korstje. Laat tot gebruik opstijven in de koelkast.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C en bak de kroketjes in kleine porties in circa 3 minuten mooi goudbruin.
TIPS:
• Ongebakken kroketten kunnen maandenlang bewaard worden in de vriezer. Liefst ontdooien voor het bakken, anders blijven ze van binnen koud en bij te lang bakken kunnen ze juist ontploffen.
• Ook een idee: eerst fijn paneer (poeder dat door een zeef kan), dan grof (panko of zelfgemalen). Lees hier alles over zelfgemaakt paneermeel.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Zoals bijvoorbeeld De makkelijke keuken. Dat is de bestseller ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’, maar dan in een compleet nieuwe jas. Voor al mijn boeken geldt: verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.