Het allereerste exemplaar is al binnen, maar vanaf 1 oktober is ‘ie overal te koop, mijn nieuwe kookboek De makkelijke keuken. Of nu ja, nieuw, nieuw? Hoe zit het precies? We doen even een FAQ.Wat is dat voor kookboek?
Het gaat om mijn meest succesvolle kookboek, Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, maar dan in een compleet nieuwe uitvoering.
Wat is er nieuw?
De vormgeving is nieuw, alle foto’s zijn nieuw, de illustraties zijn nieuw, en de titel is dus nieuw: De makkelijke keuken.
Staan er ook nieuwe recepten in?
Nee, het boek bevat exact dezelfde recepten als Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, want die bleken nog steeds te staan als een huis. Weet ik omdat ik intussen al tien jaar mailtjes krijg van lezers die de recepten met succes hebben gekookt. En zelf moest ik de gerechten natuurlijk ook weer allemaal maken, want ze moesten afgelopen voorjaar stuk voor stuk opnieuw op de foto.
Om wat voor soort recepten gaat het?
200 kookklassiekers die iedereen op zijn repertoire zou moeten hebben. Van aardappelpuree tot erwtensoep, van zalm uit de oven tot bolognesesaus, van caesar salad tot groentecurry. Van roze koeken tot aardbeienmousse. Zelfs broodbeleg komt aan de orde, van pindakaas tot eiersalade. Kortom: een fijne verzameling met altijd-goed-recepten. Geen gedoe of gefrut, maar gewoon lekkere borden met écht eten die iedereen kan maken.
Waarom deze restyling?
Dit boek ontstond tien jaar geleden, toen ik me verbaasde over het assortiment pakjes & zakjes in de supermarkten. Drie jaar later volgde deel twee en daarna gingen beide boeken samen in één dubbeldikke bundel, Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek. Na 34 drukken en 150.000 verkochte exemplaren was het tijd voor een opfrisbeurt. In die tien jaar heb ik ook allerlei andere kookboeken gemaakt, zoals een Frans kookboek, en ik merk dat mijn smaak verandert, en dat ook de receptfoto’s in mijn boeken veranderen, ook al werk ik al jaren met dezelfde fotograaf. Andere belichting, andere styling, nu van een echte styliste, waar ik voorheen alles alleen deed. Terugkijkend naar mijn oude foto’s vond ik dat het beter en mooier kon. Net als mijn eigen illustraties trouwens.
Ziet het er heel anders uit?
Waarom zou je al die moeite doen voor een oud boek?
O, maar dit boek is inhoudelijk nog altijd even fris en fruitig! De recepten zijn nog steeds actueel en verdienen simpelweg een nieuwe generatie lezers. Er zijn namelijk nog altijd verbazingwekkend veel mensen die denken dat koken iets is voor als je tijd over hebt. Terwijl zelf koken helemaal niet betekent dat je uren in de keuken hoeft te staan of als een culisnob oeverloos op jacht moet naar ingewikkelde ingrediënten.
Waarom die nieuwe titel?
In tien jaar kan er veel gebeuren, ik zei het al. Nu hoor je juist steeds vaker: ‘O, maar ik kook noooooit uit pakjes en zakjes!’ Dus tja, die mensen hebben natuurlijk ook geen interesse in een boek met ‘pakjes en zakjes’ in de titel. Terwijl ik zo vaak van lezers hoor dat het zo’n uniek en handig basiskookboek is dat iedereen in huis zou moeten hebben. Overigens vind ik het best eng, een nieuwe titel. Ik ben al zo lang ‘haar van de pakjes & zakjes’. Maar soms moet je gewoon eens brutaal zijn en iets nieuws proberen.
Zijn de pakjes & zakjes nu helemaal verdwenen uit het boek?
Welnee. Ter lering ende vermaak zie je aan het begin van elk hoofdstuk een paar voorbeelden van kleine lettertjes op verpakkingen. Want het blijft gek hoor, al die poedermixen vol zout, suiker, maltodextrine en xanthaangom waar je alle verse ingrediënten nog zelf bij moet kopen. Is het niet hilarisch dat er in een pakje voor ‘Hollands pannetje met kip, prei en champignons’ van alles zit behálve uitgerekend…? Juist. Aan de andere kant wil ik ook benadrukken dat je je niet gek moet laten maken. Er is niks mis met een bouillonblokje als snelle smaakoppepper. Net zo handig als tomaat uit blik, kappertjes uit een pot, bladerdeeg uit de diepvries of een zakje boemboe van de toko.Waar is het ‘oude’ grote zonder pakjes & zakjes boek gebleven?
Dat boek is intussen officieel uitverkocht en wordt ook niet meer bijgedrukt. Want tja, ik heb nu allemaal mooie nieuwe foto’s, dus dan ga ik niet alsnog weer een boek met oude foto’s uitbrengen. Toch? Al zijn de losse delen Zónder pakjes & zakjes (deel 1) en Zónder pakjes & zakjes 2 nog wel leverbaar. Zolang de voorraad strekt, want als ze op zijn, worden ook deze niet meer bijgedrukt.
Maar als ik het oude boek al heb, wat heb ik dan aan die nieuwe?
Misschien is je oude boek wel stukgekookt en ben je toe aan een nieuwe (zie ook de bijzondere omruil-win-actie!). Omdat je het waard bent.
Of misschien ben je enthousiast over het boek en wil je er iemand anders mee gelukkig maken. Het is natuurlijk een puik cadeautje, zeker als je mijn persoonlijke boodschapservice gebruikt.
Hoe kom ik aan dat boek?
Vanaf 1 oktober ligt hij overal in de winkel, maar je kunt nu alvast een exemplaar bij mij bestellen, dan ben je de allereerste die hem op 1 oktober in je eigen brievenbus krijgt, uiteraard gesigneerd en wel, plus als je wilt voorzien van een speciale persoonlijke boodschap.
INFO:
Titel: De makkelijke keuken
(voorheen: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek)
248 pagina’s
€ 24,99
ISBN 9789046827178
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Fotografie: Harold Pereira
Styling: Nicole de Werk
Boekverzorging: Linda Sier