De zonnige, warme nazomer zorgt voor een korte opleving van vakantiegevoel, maar ook die is eerdaags weer voorbij. En dan wacht onherroepelijk het gewone leven. Altijd lastig, weer in het gareel na de zomer die ooit eindeloos leek, maar dat toch niet bleek. Elk jaar hetzelfde gemekker, ik weet het, maar ik heb hardnekkig last van après-vakantieblues. En dat terwijl ik als eigen baas vrij ben om te gaan en staan wanneer ik maar wil, dus waar hebben we het over? En toch, het naderen van de herfst, het vallen van de blaadjes, je doet er niks tegen, maar het stemt weemoedig. Terug naar normaal, maar in gedachten ben ik nog altijd elders. Zucht.
Gelukkig is eten een uitstekende remedie. Drank ook, maar da’s weer een ander verhaal. U heeft allemaal wel eens ervaren dat die fantastische rosé/cider/ouzo waar u speciaal met heel veel moeite een krat van mee terug had genomen, thuis helemaal niet meer zo smaakte als op dat zonovergoten vakantieterras. Nee, dan werkt eten beter. Hardnekkig thuis vakantie-eten, heerlijk.
Het is nu de tijd van rijpe tomaten, ze liggen overal voor een habbekrats. Gazpacho dan maar? Alleen niet de klassieke, maar een nazomerse verwenvariant met aardbeien. Omdat u het waard bent. Alleen, in tegenstelling tot tomaten is de tijd van aardbeien intussen echt voorbij. Laat u niet verleiden door de zomerkoninkjes die u nu nog in de winkel aantreft, neem liever diepvries, die hebben meer smaak.
Elke supermarkt heeft diepvriesaardbeien paraat, in zakken en dozen. Bijkomend voordeel: omdat gazpacho immers een koude soep is, bent u in één klap klaar. Bovendien zorgen ze bevroren en wel meteen voor wat dikte, dan kunt u het brood achterwege laten. Is dat nou niet handig? Om te voorkomen dat het allemaal te zoet wordt, moet er wel wat pit bij, in de vorm van verse gember en een Spaans pepertje. Op die manier krijgen we die droefgeestigheid de deur wel uit. Ook als vanaf morgen dat nazomerse mooie weer écht voorbij is.
RECEPT
Aardbeiengazpacho
Nodig (voor 6-8 porties):
500 g beslist rijpe tomaten
200 g diepvriesaardbeien
3 cm verse gemberwortel
3 takjes verse munt
1 knoflookteen
1 rode Spaanse peper (of een snuf cayennepeper)
5 eetl lekkere olijfolie
1 eetl balsamico-azijn
zout & peper uit de molen
Haal de knoflookteen door de knijper en rasp de gember. Je zou denken: waarom moet dat als alles toch in de blender gaat, maar heus, het maakt het malen makkelijker en de smaken komen beter los. Snij de tomaten in stukken, net als de rode peper (zonder pitjes). Doe alles samen met alle overige ingrediënten in de blender. Nee, de aardbeien hoeven niet eerst te ontdooien, vooral niet! Pureer alles helemaal glad en fijn, laat de machine rustig even een tijdje lopen. Te flauw? Meer zout, peper en/of azijn. Niet koud genoeg? Zet nog een uurtje in de koelkast). Te dik? Scheutje ijskoud water erbij.
Gazpacho in een soepbord is wel heel veel koude plens, het drinkt lekkerder uit glaasjes. Of serveer in kommetjes. U heeft zo voldoende voor 6 of zelfs 8 porties.
Garneer met een sliertje van uw allerlekkerste olijfolie en eventueel nog een extra blaadje munt.
TIP:
Tomaten ontvellen of niet? Met een krachtige blender hoeft het niet, die verhakselt alles. Met alleen een staafmixer blijft u toch last houden van flubbelige velletjes, dat eet minder lekker. In dat geval adviseer ik toch om de tomaten even in te kruisen en onder te dompelen in kokend water, en daarna juist weer in koud, om de garing te stoppen. Dan trekt u het velletje er zó af. Of probeer een roerzeef (passe-vite), die maakt ook gehakt van alle velletjes.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kookboekentip
Wist je dat ik behalve deze website ook een hele trits kookboeken heb? Allemaal vol recepten die niet online staan. Verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.