Een verheugend bij-effect van de wereldwijde coronathuisblijfperiode is dat we meer zijn gaan koken. Hoezee natuurlijk, al bespeurde ik bij mezelf, fervent thuiskoker, juist een tegengestelde tendens. Al die noodgedwongen gesloten restaurants, het ging me aan het hart. In het kader van ‘support your locals’ werd er bij ons thuis de afgelopen maanden daarom minstens één keer per week een maaltijd besteld bij een restaurant dat nu speciaal een afhaalloket had geopend.Iedere zaak bleek daar een geheel eigen invulling aan te geven. Je kon bestellen per mail, per telefoon, of per appje. En soms moest je snel zijn, anders was het alweer uitverkocht. Er waren restaurants die alles warm meegaven, maar meestal was het koud, waarbij de opwarminstructies konden variëren van twee zinnen tot complete A4-tjes.
We werden er warempel zelf ook creatief van. Zo hielden we met onze buren een hegdiner: elk op ons eigen balkon, met de op dat moment nog kale winterheg ertussen. De maaltijd kwam van een restaurant om de hoek. Topavond gehad, al was het voor de buurvrouw, die het opwarmen voor haar rekening nam, nog best aanpoten. ‘Zelf nog eventjes afmaken’ betekende in dit geval een compleet ontplofte keuken. Je kunt als nieuwbakken afhaalrestaurant ook een tikkeltje té ambitieus zijn voor de simpele thuiskok, met zes pannen tegelijk op het vuur en twaalf verschillende garnituren.
Daarentegen bleek de Sterrenchefbox juist weer verrassend sukkelproof. Een nieuw initiatief van vooralsnog vier verschillende jonge sterrenkoks verspreid door het land die de handen ineen hebben geslagen. Elk met een slim uitgedacht, compleet geprept viergangenmenu dat wordt thuisbezorgd. Met behulp van instructiefilmpjes zet je het thuis fluitend zelf in elkaar. Kijk, zo kan het ook.
Bijkomend voordeel van al die restaurant-thuis-diners: het leverde ook weer nieuwe inspiratie op. Zoals deze venkel uit de oven met een frisgroene crème van ricotta en doperwten plus olijvenkruim. In de afhaalrestaurantversie één grote bonk halfgare venkel, ik ben zo vrij geweest om dat in mijn variant aan te passen naar hapklare lekkere stukjes. Ook vanwege de schoenzooltaaie ossobucco die erna kwam zal ik de naam van het restaurant uit piëteit niet noemen. Maar dit voorgerecht is nu een blijvertje bij ons thuis.
Zelf maken?
RECEPT Gegrilde venkel met ricotta-doperwtencrème en olijvenkruim
Nodig voor 4 personen (voorgerecht):
4 venkelknollen
200 g (diepvries)doperwten
1 citroen
½ bakje ricotta (125 ipv 250 g)
1 handje peterselie
40 g zwarte olijven (zonder pit)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200°C.
Doe de doperwten in een kom en overgiet met kokend water. Laat 10 minuten zo staan.
Verwijder de stelen van de venkelknollen en snij ze van bovenaf in achten, alsof je een ei in partjes snijdt. Meer (dunnere) partjes mag ook, als het hele grote knollen zijn. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een scheut olijfolie en wat zout & peper. Hussel. Rooster in het midden van de oven een half uur tot zacht met hier en daar een geblakerd randje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Giet intussen de doperwten af. Hou 50 g apart voor de garnering. Doe de rest in de keukenmachine, samen met de ricotta, bijna alle peterselie, peper en zout. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Pers de helft uit en doe ook het sap erbij. Pureer tot een mooi groen mengsel. Proef op zout, peper, citroen. Hak de olijven in stukjes en de resterende peterselie fijn.
Serveren: Schep de groene crème op 4 grote borden en wrijf met de achterkant van een lepel uit tot een spiegeltje. Verdeel de venkelparten erover. Garneer met de resterende doperwten, de olijven en peterselie. Serveer met lekker brood.
TIPS:
• Prima vooraf te maken, want het lekkerst op kamertemperatuur.
• Elke supermarkt verkoopt ricotta, maar echt lekkere vindt u bij de kaasboer of de Italiaanse delicatessenwinkel.
• Saus over? Ook heerlijk door de pasta, met of zonder venkel, en dan met wat extra parmezaan erover.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.