Bij ons thuis heerst het adagium ‘Elk nieuw boek erin, is een oud boek eruit.’ De boekenkasten zijn namelijk vol. Voorheen kocht ik dan nog wel eens gewoon een nieuwe Billy erbij, maar nu zijn ook de wanden op. Er staan hier alleen al duizend kookboeken, en dan nog een veelvoud aan ‘gewone’ boeken. Alleen is het een streven dat vaak sneeft, want elke boekrecensie van vier of vijf ballen maakt toch weer razend nieuwsgierig, dus wandelen er nog altijd boeken naar binnen, terwijl wegdoen heel erg moeilijk blijft.
Tijdens de afgelopen, leeslustige corona-maanden heb ik de ideale oplossing gevonden: een mini-boekenclub met een vriendin om de hoek. We gooien elke week een stapeltje aanbevelenswaardige boeken bij elkaar naar binnen. Alleen maar voordelen: ik word constant voorzien van verse aanvoer, en toch nemen de bundels geen plek in, want ik geef ze weer terug. Bovendien is een persoonlijke aanprijzing altijd beter dan welke recensie van hoeveel ballen ook. Zelfs al ben ik niet over elke roman even enthousiast, dat is juist wél weer leuk voor de discussie. Want je leest op deze manier toch maar mooi boeken die je anders finaal over het hoofd had gezien. Omdat je ‘niks hebt’ met die ene schrijver, vanwege de rare titel of lelijke cover, of simpelweg omdat je niet eens wist van het bestaan. Echt, ik vind het een uitkomst.
Natuurlijk wel sneu voor de boekhandels, die het nu moeilijker hebben dan ooit tevoren. Een derde staat op omvallen, schijnt. Dus doe vooral niet zoals ik, en koop je (kook)boek in een echte boekwinkel.
Het zal wel weer beroepsdeformatie zijn, maar ik kreeg ineens inspiratie om een vijfballensalade te maken. Met ballen in de vorm van parelcouscous, macadamianoten, doperwten, kappertjes en een glansrol voor radijsjes, die uit de oven zo verrassend anders zijn.
Zelf maken?
RECEPT Vijfballensalade met radijs (vega)
Nodig voor 2 personen:
1 bos radijs (met mooi groen loof)
150 g parelcouscous
75 g macadamianoten
125 g doperwten (diepvries of versgedopt)
1 volle el kappertjes
Honing-mosterddressing:
4 el olijfolie
2 el wittewijnazijn
2 el vloeibare honing
1 volle el Dijon-mosterd
1 knoflookteen
1 sinaasappel (alleen rasp)
½ bosje verse dille
zout & peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Giet wat kokend water op de diepvriesdoperwten en laat 5 minuten staan. Haal de radijsjes van de bos, snij grote exemplaren eventueel doormidden. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat en hussel om met peper, zout en een scheut olijfolie. Rooster 20 minuten in de oven. Schep halverwege de macadamianoten erdoor en rooster mee.
Dressing: Klop in een flinke kom olie, azijn, honing, mosterd, uitgeperste knoflook, zout en peper tot een dikke saus. Rasp de schil van de sinaasappel erboven en meng de gehakte dille en afgespoelde kappertjes erdoor.
Kook de parelcouscous in ± 12-14 minuten beetgaar in water met zout. Giet af en meng meteen door de dressing.
Was de groene radijsbladeren, verwijder de lelijke. Slinger goed droog in de slacentrifuge. Verdeel over twee grote borden of over een mooie schaal. Haal de radijs en noten uit de oven, meng meteen met de parelcouscous. Drapeer bovenop de radijsbladeren.
TIP:
* Parelcouscous is geen couscous, maar een pastasoort van kleine ronde balletjes. Mijn favoriet is die van Nadia & Merijns Souq, zowel online als bij Marqt verkrijgbaar in glazen potten (‘moghrabieh’) als bij Albert Heijn in pakken (“Libanese parelcouscous’). De Marokkaanse supermarkt verkoopt een kleinere soort, inclusief een kleurenvariant met wat gezellige oranje en groene balletjes ertussen, en de Italiaanse delicatessenwinkel heeft ‘fregola sarda’. Let op: die kleinere bolletjes zijn sneller gaar, tot prut koken is natuurlijk niet de bedoeling. En als je dan toch parelcouscous gekocht hebt, maak dan meteen ook eens mijn mac&cheese met parelcouscous en bloemkool.
* Macadamianoten zijn zo’n beetje de lekkerste noten die er zijn, groot en rond en bros. Niet kunnen vinden? Probeer dan hazelnoten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.