De vlier staat nu overal in volle bloei. Dat smeekt om zelfgemaakte vlierbloesemsiroop.
Vanaf vandaag mogen we weer naar Frankrijk! Hoe zou het toch zijn met ons favoriete Franse leen-vakantiehuisje? Geen eigendom, maar we zijn er zo vaak dat het wel heel eigen voelt. Pardon, we zijn er niet vaak, we wáren er vaak. De laatste keer was in februari, kort voor ‘le grand confinement’, want waarom zou je het lockdown noemen als je ook iets Frans kunt verzinnen. Het land zat sindsdien op slot, en niemand mocht erin, ook tweede-huizenbezitters niet. Laat staan tweede-huizenlogés. Tot vandaag dus. Het liefst zou ik meteen in de auto springen, maar ja, tussen droom en daad, et cetera.
Strijd met de natuur
In normale tijden ontploft de tuin altijd al in het voorjaar, dat moet nu helemaal verschrikkelijk zijn, nu er al maandenlang niemand komt. Het paadje naar de voordeur vraagt straks om een machete. Het kniehoge, nee vast heuphoge, gras om een zeis. De heg heeft gegarandeerd meterslange uitlopers. Een vakantiehuisje in het buitenland, dat is een strijd met de natuur. En dan heb ik het nog niet eens over binnen, waar de spinnen steevast aan het feestvieren slaan zodra we de deur achter ons dichttrekken. En de vlier, ach de vlier, hoe zou die er nu bij staan? Elk jaar moet hij flink worden beteugeld, anders woekert hij in het rond en wrikt hij zich dwars door de dakgoot.
Acuut vakantiegevoel
Heeft hij nu zijn kans gegrepen? Is de hele tuin nu één groot vlierbloesemparadijs? Ik weet nog niet wanneer ik er weer zal zijn, maar in de tussentijd troost ik me met vlierbloesem uit het Vondelpark en maakte er siroop van. Dat zorgt voor een acuut vakantiegevoel. Lekker als simpele limonade, liefst met bruiswater. Of om Hugo mee te maken, dat feestelijke zomerdrankje: prosecco, bruiswater, wat munt en limoen, ijsblokjes en een scheut vlierbloesemsiroop. Perfect voor de staycation.
Zelf maken?
RECEPT VLIERBLOESEMSIROOP
Nodig voor 2 halveliterflesjes:
1 tas vol vlierbloesem (± 25 bloemschermen)
750 ml water
750 g suiker
1 biologische citroen
Geen vlier in eigen tuin? Ze groeien werkelijk overal in het wild. Bloesem is er meestal tot eind juni, maar het seizoen is dit jaar aan de vroege kant, dus je moet snel wezen. Pluk het liefst ’s ochtends, op een zonnige dag, en alleen bloesem die helemaal open staat, dus geen dichte knopjes. Verzamel ze in een tas, dan schudden eventuele beestjes vanzelf naar de bodem. Knip thuis de bloesem los boven een grote kom, de steeltjes mogen weg. Vooral niet wassen! Dan gaat de smaak eruit. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer er 750 ml water door. Dek de kom af en zet 24 uur op een koele, donkere plek, niet in de koelkast. Giet de volgende dag door een zeef, je hebt nu als het goed is een licht troebele vloeistof. Meet de hoeveelheid vocht af in een maatbeker, giet in een grote pan en weeg dan (in grammen) precies evenveel suiker af. Pers de citroen uit en doe sap en suiker in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Giet in twee brandschone halveliterflesjes. Dat gaat het makkelijkst met een schenkkan en een trechter. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
TIP:
Vaak word er citroenzuur toegevoegd aan zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, verkrijgbaar bij de drogist. Dit verlengt de houdbaarheid van de siroop tot zeker een jaar. Maar verse citroen is wel zo makkelijk, en dan drink je het maar wat sneller op. Neem liefst onbehandelde (biologische) citroen, daar zit geen waslaagje op.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.