Klein geluk zit in een potje. Niets geeft zoveel voldoening als een voorraadkast vol huisvlijt. Jam voorop. Emmers vol rijp zomerfruit die transformeren in een trotse rij glinsterende weelde. Een plaatje op de plank, ware het niet dat de voorraad razendsnel afneemt, want ze zijn zo fijn om uit te delen. En ik kan u verzekeren: om mijn potjes jam wordt gevochten.
Kilometers potten
Dat ligt heel anders met chutney. Heel leuk om te maken, met pompoen of tomaten of pruimen en een handvol kruiderij, alleen zijn wij geen chutney-etend volk. Uitdelen is lastig, want de gemiddelde Nederlander heeft geen idee wat ‘ie moet met een potje chutney, dus dat eindigt steevast ongebruikt achterin een kast. Nee, laten we realistisch zijn, chutney is leuker voor de maker dan voor de ontvanger.Toch wou ik hier een pleidooi houden voor de hartige inmaak. Alleen bedoel ik dan niet op grootmoeders wijze, met kilometers potten vol slappe sperziebonen. Kijk, vroeger was inmaken natuurlijk pure noodzaak. De oogst bewaren voor de lange, kale winter, zodat je weer maanden of zelfs jaren vooruit kon. Dat hoeft tegenwoordig niet meer.
Smaakmakers
Ik wil het hebben over pickles. Geen essentiële bulkvoedingsmiddelen, maar smaakmakers. Die zijn er voor de lol. Voor een extraatje bij een gerecht, iets knapperigs, iets zuurs, iets hartigs. Iets wat de boel optilt. Geen grote gastronomie maar wel klinkklare voldoening. Wat zeg ik? Klein geluk.
Zelfgemaakte atjar tjampoer of ketimoen (met komkommer). Homemade piccalilly of een potje Italiaanse borrelgroenten. Ingemaakte radijsjes of bietenblokjes. O zo heerlijk.
Luie donders
Er is alleen één nadeel. Ook al zijn we intussen dankzij corona allemaal expert in handen wassen en wapperen met chloordoekjes, als je met inmaken niet vakkundig hygiënisch te werk gaat, ligt schimmel onherroepelijk op de loer. Of erger. Maar nu het goede nieuws: het hoeft allemaal niet voor de eeuwigheid. Er is ook een supersnelle koelkastmethode, voor de luie donders onder ons. Hooguit een paar weken houdbaar, dus lekker snel opeten, en daarna gewoon weer een nieuwe portie maken.
Rode uien
Neem nou ingemaakte rode uien. Verrukkelijk spul om altijd achter de hand te houden. En in vijf minuten gepiept. Lekker als smaakmaker, vooral in combinatie met vettigheid, denk aan een broodje (paté, rillettes, pulled pork, hamburger, maar ook kaas, roomkaas of ham) of als garnering op een toastje. In een wrap of taco, sowieso bij alles Mexicaans. Bij vis. Door allerlei soorten salades, zoals bonenensalade, eiersalade of de aardappelsalade gribiche van vorige week.
Zelf maken?
Recept Ingemaakte rode ui (pickles, basisrecept)
Nodig voor 1 jampot:
1 flinke rode ui of 2 middelgrote (ja, beslist rode!)
150 ml rijstazijn (of appelazijn)
75 ml water
2 volle eetl suiker
1 theel zout
Pel de ui en snij in zo flinterdun mogelijke plakjes. Stop in een flinke glazen (jam)pot. Doe azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm al roerend kort tot de suiker en zout zijn opgelost. Giet dit op de uien, zorg dat ze helemaal onder staan. Draai de deksel erop en zet minstens 24 uur in de koelkast. De ui is nu zacht en het vocht knalroze. Een week of 3-4 houdbaar.
Bonus: de Japanse variant (tsukemono). Doe de gesneden ui in een ziplockzak. Laat water achterwege, breng de azijn met zout en suiker aan de kook en giet dan meteen in de zak. Duw alle lucht eruit en leg in de koelkast.
TIP:
* Experimenteer gerust en voeg extra aroma’s toe zoals ringetjes rode peper, rozepeperkorrels, zwartepeperkorrels, venkelzaad, mosterdzaad, karwijzaad, plakjes knoflook, geraspte gember, laurier, rozemarijn of dille. Alleen niet allemaal tegelijk.
* Zoals ik hierboven al schreef: het lekkerst in combinatie (en meteen mooi balancerend) met iets vettigs, zoals op dit boterhammetje met rillettes:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.