We moeten van alles minder. Minder zout, minder suiker, minder vlees. Tegenwoordig kan dat kennelijk niet meer zonder challenge. Deze week is die van de suiker, op 27 juni begint die van zout, die van vlees hebben we al gehad, in maart.
Ik zeg het maar eerlijk: ik heb niet zoveel met challenges. Om te beginnen al niet met dat lelijke woord, al snap ik ook wel dat ‘uitdaging’ ook heel erg is. Maar vooral: jezelf en je gewoontes een week lang heel veel geweld aandoen in de hoop dat het iets permanent in je gedrag gaat veranderen, misschien dat het bij andere mensen werkt, maar bij mij niet. Een week helemaal geen suiker? Dat zul je altijd zien, dat is nou nèt de week dat ik vier flessen vlierbloesemsiroop heb gemaakt voor een recept in de krant en allerlei zomertaarten en toetjes moet uitproberen voor een kookboek. Tja, bij mij komt het simpelweg nooit uit om even een week radicaal te doen met wat dan ook. Mijn methode: gewoon permanent een beetje minderen met alles. Je hele leven met mate. Klinkt saai? Welnee, je mag lekker ALLES, alleen niet in idiote hoeveelheden. Belangrijker: er zijn geen dingen die je NIET mag. En guilty pleasures bestaan niet. Overzichtelijk, toch?
Maar toch even aandacht voor de Nationale Suiker Challenge, een initiatief van het Diabetes Fonds. Want we eten met z’n allen veel te veel suiker. Iedereen is te dik, weet u nog? En dat kan dan ook weer leiden tot suikerziekte. Zoet is ongemerkt veranderd van een bijzondere traktatie tot een dagelijkse overdosis. Frisdrank, koekjes, ijsjes, tussendoortjes, cake, taart, noem maar op. En dat is niet handig.
Pas ook op met zogenaamde ‘healthy’ producten. Juist in van die gezond ogende energierepen zit vaak verbijsterend veel suiker. En wat dacht je van ‘light’?
Ezelsbruggetje: vet eruit is meestal suiker erin. Hetzelfde geldt voor veel glutenvrije producten. Vervangers bevatten vaak meer vet, suiker en calorieën dan de oorspronkelijke variant mét gluten. Dat noemen wij hier thuis de categorie ‘Van de regen in de drup’.
Je wist natuurlijk al dat ‘gezonde suiker’ niet bestaat, dus wees ook alert op zogenaamde ‘suikervrije’ producten. Honing, agavestroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en dadelsiroop zijn net zo goed suiker als die van suikerbieten.
Nog veel erger: suiker zit als goedkope, makkelijke smaakversterker in heel veel hartige producten, juist waar je het niet verwacht. Pakjes en zakjes zijn er bijvoorbeeld heel goed in. Vaak in verstopte vorm, dan heet het geen suiker maar glucose of dextrose of glucose-fructosestroop, invertstroop of maltodextrine, en vaak ook nog een combinatie van dat alles.
Dus wanneer je om te beginnen al die pakjes & zakjes en kant en klare dingen de deur uitgooit en focust op verse ingrediënten scheelt het al een berg in je dagelijkse suikerinname. Dat hoeft niet alleen deze week, dat kun je gewoon prima altijd doen, en is heel goed vol te houden.
Mag je nou nooit meer taart eten? Natuurlijk wel! Alleen niet elke dag, en eet ‘m niet helemaal in je eentje op, maar deel ruimhartig uit. Geniet van zoet, maar met mate.