Ook zo klaar met corona en zin in gewoon alles weer gewoon? Zo lang dat nog niet het geval is, troosten we ons met een gewoon lekker pastaatje. Met wat spullen uit de al dan niet gehamsterde voorraad, kom je daar ook meteen vanaf.
Het antwoord kwam aan als een mokerslag. Toen ik als piekerende puber mijn moeder ooit vroeg of ik nou mooi of lelijk was, antwoordde ze met de beste bedoelingen ‘Je bent gewóón’. Dat was wel het laatste wat ik wilde wezen. ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ is een uitdrukking waar ik nooit veel sympathie voor heb gevoeld. Ik droomde altijd al van groots en meeslepend, van de vrouw van de wereld die ik wilde gaan worden. Ik geloof niet dat het daar echt van gekomen is, maar wat ik wel zeker weet is dat ik op dit moment hevig verlang naar gewoon. Immers, niets is op dit moment nog gewoon, en gaat het dat ooit nog worden? Niemand die het weet. Maar dat neemt het verlangen niet weg naar gewoon. In de zin van VC (Voor Corona). Onbedwingbare zin in normaal, desnoods het nieuwe normaal. Het nieuwe gewoon.
Alleen, wat is in vredesnaam gewoon?
Op eetgebied weet ik het wel, een pastaatje. Ideaal vehikel voor van alles en nog wat, afhankelijk van wat er nog rondslingt. Dat levert zelden een gerecht op dat ik aan dinergasten zou voorschotelen, maar het voldoet prima voor een doodgewone doordeweekse maaltijd in huiselijke kring. En etentjes geef ik toch al maanden niet, helaas.
Is er iets makkelijker, sneller en trooster dan een pastaatje? Zo’n bord vol dampend warme sliertjes of flubbeltjes voorzien van een lekkere saus. Niet op z’n Hollands als een losse kledder bovenop gedeponeerd, maar op z’n Italiaans alvast in de pan erdoor geroerd. Veel smakelijker, veel troostender. En niet te vergeten: zo gepiept. Als ik het even niet meer weet, biedt een pastaatje altijd uitkomst. Ook dezer dagen. Ik heb geen flauw idee hoe het verder moet met de wereld NC (Na Corona), maar een gewoon lekker pastaatje in elkaar draaien, dat zie ik dan maar als mijn nuttige bijdrage aan de mensheid. Deze is met wat spullen uit de al dan niet gehamsterde voorraad, kom je daar ook meteen vanaf.
Zelf maken?
Recept pasta met sardientjes
Nodig voor 4 personen:
400 g korte pasta (fusilli, penne, macaroni, etc)
2 lekkere blikjes sardientjes
1 courgette
250 g tomaten
2 (pers)sinaasappels
2 knoflooktenen
handje verse basilicum (of peterselie)
1 theel (gerookt) paprikapoeder
chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
wat olijfolie
Snij de courgette in kleine stukjes, hak de knoflook fijn. Bak samen in wat olijfolie (of olie uit het sardientjesblik) in een grote koekenpan. Rasp de schil van 1 schoongeboende sinaasappel boven de pan. Pers ze daarna allebei uit. Snij de tomaten in kleine stukjes en doe in de pan. Voeg sinaasappelsap toe, plus paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Laat op rustig vuur zonder deksel 10-15 minuten pruttelen en inkoken.
Kook intussen de pasta gaar. Laat de sardientjes uitlekken en verwijder de graat. Hak de verse kruiden fijn. Giet de pasta af, meng meteen door de pan met tomaten-courgettesaus. Ja dat is een dwingend advies, echt, dat maakt een enorm verschil met zo’n losse flets saus bovenop. Voeg vooral een scheutje pastawater toe voor extra smeuïgheid. Proef op zout en peper. Schep op borden. Verdeel de vis en kruiden erover. Begiet met nog een fliebeltje olijfolie of sardientjesolie.
TIPS:
• Ook lekker met gerookte/gestoomde makreel.
• Vang bij het afgieten van pasta altijd een beetje kookwater op, dat helpt om de saus lekker smeuïg te maken.
• Geen verse tomaten? Het kan ook met een blik, dan iets langer laten inkoken.
• Waar vind je lekkere sardientjes? Bijvoorbeeld bij www.bommelsconserven.nl (online én winkeladressen) of www.sardinewinkel.nl. En kijk vooral ook eens in mijn Franse kookboek voor allerlei recepten met bliksardientjes.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.