Als je nasi goreng kunt maken van bloemkool, dan kan dat vast ook van wortel, toch? Jazeker. Maar dan nu eens niet op z’n Indonesisch, maar op z’n Thais, met groene currypasta. Zelfgemaakt of uit een potje, dat moet je zelf maar weten.
Pardoes trof ik een zak wortelrijst aan in mijn vriezer. Fijngemalen bloemkool ken je wellicht wel, die deed dankzij de antikoolhydraattrend ineens zijn intrede. Aanvankelijk ‘bloemkoolcouscous’ genoemd, maar om onduidelijke redenen omgedoopt in ‘bloemkoolrijst’. Het spul lijkt op geen van twee, maar toch echt veel minder op rijst dan op couscous. Maar goed. Je kon erop wachten, en ja hoor, daar verscheen ook de groene versie, broccolirijst. Maar ergens in een onbewaakt ogenblik is dus ook de wortelrijst uitgevonden, en beland in mijn vriezer. In totale aanbidding zat ik ernaar te kijken. Het waren namelijk geen korrels, maar piepkleine vierkante blokjes, oranje en geel. Alsof er een heel leger brave kaboutertjes aan de slag was geweest, gedrild door een strenge keukenchef, “en allemaal precies even klein, denk erom!”.
Ik bedacht om er nasi goreng mee te maken, maar dan op z’n Thais. Thaise nasi, met wortel in plaats van rijst. Alleen, hoe komt een mens aan kant-en-klare diepvrieswortelrijst? Ik zag het weliswaar op de website van AH staan, van het merk Bonduelle, maar in drie verschillende winkels werd ik tot drie maal toe volstrekt glazig aangekeken toen ik ernaar informeerde. Maar je kunt het heel makkelijk zelf maken door wat peentjes te hakselen. Mocht je al thuiszittend toch tijd zat hebben, geef ik meteen een simpel recept voor zelfgemaakte groenecurrypasta, al mag je van mij ook die uit een potje nemen.
Zelf maken?
RECEPT Thaise wortelnasi
Nodig voor 2 (!) personen:
400 g fijngemalen winterpenen (zie tip) (of 1 zak diepvries wortelrijst)
100 g spekjes
1 oranje paprika
1 grote ui
2 eieren
30 g cashewnoten
30 g kokosrasp
paar takjes koriander
½ limoen
vissaus
olie
Currypasta:
1 bos koriander (inclusief steeltjes!)
2 groene chilipepers (zonder zaadjes)
5 cm gemberwortel
5 gepelde knoflooktenen
1 volle tl gemalen komijnzaad (djinten)
1 volle tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
rasp en sap van 1 limoen
3 eetl plantaardige olie
snuf zout
Currypasta: Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal grondig tot een vrij natte puree. Je gebruikt maar de helft, de rest blijft makkelijk een week (of langer) goed in de koelkast.
De rest: Rooster de cashewnoten met een drupje olie al omscheppend lichtbruin in een koekenpan. Voeg op het laatst de kokos toe en bak mee tot bruin en krokant. Hou apart. Bak de spekjes 5 minuten op vrij hoog vuur goed bruin in een hapjespan of wok. Snipper de ui, voeg toe en bak op rustig vuur 10 minuten mee. Snij intussen de paprika in kleine stukjes en haksel de wortelen. Bak eerst de paprika en 2 volle eetlepels currypasta mee met de ui, dan mag de wortelrijst erbij. Roerbak in 5 minuten gaar (diepvries duurt langer). Breng op smaak met een ferme scheut vissaus. Houd warm. Verhit wat olie tot loeiheet in de schoongeveegde koekenpan en bak daarin 2 spiegeleieren, hou de dooiers liefst wat vloeibaar.
Serveren: Verdeel de wortelnasi over 2 borden, schep een spiegelei erop. Bestrooi met de kokos-cashewnoten en gehakte koriander. Serveer met een partje limoen om uit te knijpen.
TIPS:
• Wortelrijst maak je door goed gewassen wortelen (schillen hoeft niet) te verhakselen in de keukenmachine. Liefst met de pulse-knop, dan krijg je geen natte prut, maar droge kruimels. Niet raspen, dat geeft een heel ander effect.
• Ook leuk: een mix van gele en oranje wortelen, zoals uit een zak regenboogwortelen. Al zou ik de paarse dan niet doen, die zorgen ervoor dat het geheel een nogal mottige kleur krijgt.
• De spek en ui moet je echt lang bakken, niet alleen maar even hup-hup fruiten. Juist een beetje geduld zorgt voor een echt diepe smaakbasis.
• Niks mis met goeie currypasta uit een potje. Let er altijd op dat je er eentje koopt die alleen bestaat uit essentiële smaakmakers (pepers, citroengras, gember, knoflook) niet vooral uit bindmiddel, smaakversterkers en suiker. Niet in een potje maar in een zakje, en erg lekker, is de currypasta van On/Off spices.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.