Onbegrijpelijk. Het aspergeseizoen is weer in volle gang. Hoe zie je dat? Omdat de supermarkten weer vol staan met sauspakjes, je kunt de klok erop gelijk zetten.
Zelfs een aspergeteler zag ik ooit glunderend op televisie een recept geven wat neerkwam op iets met ‘kipkruiden’ en ‘een paar pakjes hollandaisesaus erdoor’. Ach en wee. Lieve landgenoten (aspergetelers én thuiskoks), we gaan de koningin der vaderlandse groente, onze rankwitte trots en glorie die vooral aan het begin van het seizoen nog een godsvermogen kost, toch niet vernaggelen met een mixje van zetmeel, palmvet, maltodextrine, aroma en gistextract? Immers, Alfred Hitchcock zei het al ‘Een moord zonder blinkende schaar is als asperges zonder hollandaisesaus. Smakeloos.’ Maar dan bedoelde hij natuurlijk niet die uit een pakje of zakje.
Daarom hierbij speciaal weer even mijn twee hollandaise-methodes, plus nu ik toch bezig ben meteen ook mijn overige favoriete aspergerecepten. Gewoon lekker zelfgemaakt. Heb je ze allemaal overzichtelijk bij elkaar. In vrij willekeurige volgorde, maar gegarandeerd alle 16 goed:
1. Klassieke asperges met echte hollandaise-saus
De klassieker: Boterzachte asperges met de saus der sauzen. Zoals het hoort, volgens de officiële au-bain-mariemethode, en dat is heus makkelijker dan je denkt.
2. Asperges met snelle huphup-hollandaise
Wie het nóg makkelijker wil, is er mijn 5-minuten-keukenmachine-hollandaise-methode (inclusief filmpje). Puristen gruwelen ervan, maar het levert een verdraaid lekkere saus op.
3. Indische asperges
Een grote verrassing, deze sambal goreng asperges in een heerlijke, lichtpittige saus. En nee, dat is geen heiligschennis. Dé grote favoriet bij ons thuis.
4. Spaanse asperges
Met jamon serrano (al kun je die eventueel ook weglaten), amandelen, witte wijn en lekker veel knoflook. Alleen niet met olijfolie, maar met boter. Om je vingers bij af te likken.
5. Asperges met blauwekaas-boter
Je hebt mensen die niks hebben met hollandaise-saus. Te veel gedoe. Liever gewoon gesmolten boter. Idee: smelt eens wat blauwe kaas mee. Verrassend anders en toch reuze simpel.
6. Asperges met daslookboter
Twee lenteklassiekers die samen gloriëren op één bord: asperges met wildgeplukte daslook. Het staat nu overal in de stadsparken, en aan een handje heb je al genoeg.
7. Basisrecept: Aspergesoep van schillenwater
Aspergeschillen nooit weggooien, daar kun je nog allerlei lekkers mee doen. Aspergesoep maken bijvoorbeeld.
8. Romige aspergesoep
Vooruit, we doen nog een aspergesoepje, weer net een tikje anders. Delicaat en zacht en uiteraard ook weer op basis van kookvocht van een eerder maaltje asperges.
9. Wortelsoep met asperges
Ze blijken goed bij elkaar te passen: wortel en asperges. Voor als je weer eens wat anders wilt en/of nog een paar losse asperges hebt rondslingeren.
10. Aspergesoep met zeekraal
Een verrassend lekkere combi, en het ziet er nog mooi uit ook, dat wit met groen.
11. Aspergerisotto met zeekraal
Nog een idee voor asperges met zeekraal: in de risotto. Dat kun je bovendien heel goed maken met aspergekookvocht bij wijze van bouillon. Zo kom je extra lekker van je kliekjes af!
12. Pasta met asperges en zalm
Een pastaatje is altijd goed. En asperges en zalm zijn een heerlijke combinatie, dus 1+1=3. Makkelijk en toch chic, en dan ook nog met een lekker romig sausje met verse dille.
13. Aspergekroketten
Ja, het is even een klusje, en je moet op tijd beginnen, maar dan héb je ook wat. Romige asperges met ham en peterselie in een knapperig jasje. Puur geluk. En gebruik vooral het aspergevocht van een eerder maaltje.
14. Salade met kip, asperge en dragon
Een onvervalst kliekjesrecept. Nee hoor, daar zijn asperges helemaal niet te chic voor.
15. Salade met asperges, pesto en oude brokkelkaas
Een Hollands-Italiaans bord waarop vaderlandse asperges, botersla en brokkelkaas gecombineerd worden met zuidelijke pesto en pijnboompitten. Lekker met een fluwelig zachtgekookte eitje erover.
16. Aspergesouffleetjes
Altijd lastig, soufflés. Maar deze zijn behalve snoezig eenpersoons ook nog eens heel erg makkelijk en kan-niet-mislukken.
Genoeg gekookt? Ik heb ook wat lekker leesvoer voor je, zie hier mijn aspergereportage uit Limburg, over hoe het precies in z’n werk gaat. Van zaadje tot het witte goud.