Twee lenteklassiekers die samen gloriëren op één bord: asperges met kruidenboter op basis van wildgeplukte daslook. Het staat nu overal te schitteren in de stadsparken, en aan een handje (of twee) heb je al genoeg, dus doe eens wild.
Ik ben met stip de meest onsportieve persoon van Nederland, maar tijdens de coronacrisis maak ik manmoedig elke dag een ommetje door het nabijgelegen Vondelpark. Andere mensen doen daar vermoeiende dingen in fluorescerende lycrapakjes of laten de hond uit, maar ik geniet al kuierend van de knalblauwe boshyacinten, de krenteboompjes die zo prachtig bloeien en al die kwetterende vogels. Alleen zie ik gek genoeg geen daslook. Dat realiseerde ik mij na de daslookcolumn laatst in de krant van collega Mara Grimm. Nu moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik een daslookdebutant ben, ik ken het spul alleen van plaatjes. Maar dat is nu juist het mooie van mijn vak, je bent nooit uitgeleerd en je kunt het lesmateriaal nog lekker opeten ook.
Je moet het Flevopark hebben, appte Mara desgevraagd, inclusief kaartje waar precies. Dat laatste bleek niet eens nodig, want het knoflookaroma walmde me onmiskenbaar tegemoet. Waar ik ook keek zag ik perken vol sappig groene bladeren, waaruit parmantig tere witte bloemetjes omhoog staken. Honden schijnen er een hekel aan te hebben, maar of dat betekent dat ze er juist niet of juist wel overheen piesen, dat is mij niet helemaal duidelijk. Dus voor de zekerheid thuis de boel toch maar drie keer gewassen. Vervolgens maakte ik een ferme voorraad daslookpesto, heerlijk door de spaghetti. Heel anders dan klassieke basilicumpesto, subtieler, frisser. (Zie dit pesto-basisrecept, maar dan beslist zonder knoflook. En ik nam trouwens amandelen in plaats van pijnboompitten en pittig belegen boerenkaas in plaats van pecorino/parmezaan. Dus daar kom je verder wel uit hè? Zie ook de tip helemaal onderaan.) Daarna waren de eerste asperges van het seizoen aan de beurt. Die bleken het zo goed te kunnen vinden met daslook, dat moet u beslist ook eens proberen. Zie hieronder mijn recept van asperges met daslookboter.
Toch raar dat mijn eigen Vondelpark geen daslook heeft. Maar wat blijkt? Het groeit er wel degelijk, maar dan helemaal aan de andere kant, het gedeelte dat ik al afraffelend – had ik al gezegd dat ik niet zo’n sportief type ben? – meestal pleeg over te slaan. Nu pas viel het me op.
Wie zei dat ook alweer, je gaat het pas zien als je het door hebt.
Zelf maken?
Recept Asperges met daslookboter
Nodig voor 4 personen:
1 à 2 kilo asperges (naar eigen voorkeur)
Erbij: kruimige aardappels, 4 eieren
Daslookboter:
2 volle handen daslook
100 g roomboter (kamertemperatuur)
½ citroen
zout en peper uit de molen
Daslookboter: Haksel de gewassen en gedroogde (tip: slacentrifuge) daslookbladeren fijn met de keukenmachine. Doe de boter erbij. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Mix goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Rol in plasticfolie tot een dik worstje en laat opstijven in de koelkast. (Geen daslook? Probeer een mix van zachte tuinkruiden als peterselie, basilicum, dille, kervel en/of het blad van radijsjes.)
Asperges: Schil de asperges met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden, niet te zuinig. Snij een stukje van de taaie onderkant. Neem een brede pan waar ze liggend inpassen. Breng eerst de schillen en kontjes in ruim koud water met wat zout aan de kook en laat een kwartiertje trekken. Schep met een schuimspaan het afval eruit en leg nu de asperges in het geurige water. Kook 10 minuten zachtjes onder een deksel, zet het vuur uit en laat nog 10 minuten nagaren tot ze mooi zacht zijn.
Let op: aspergekooktijden kunnen nogal verschillen, afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges. Hard en piepend is niet de bedoeling, snottige slappe harries ook niet. Dus hou ze in de gaten. (En maak soep van dat water!)
Serveren: Rangschik de asperges op borden. Snij de daslookboter in dikke plakjes en leg erop.
Lekker met (zachtgekookt) ei en kruimige gekookte aardappels.
TIPS:
• Daslook is er alleen in april-mei. Na de bloei verwelkt de plant, om pas volgende lente weer op te komen.
• Niet te verwarren met het giftige lelietje-van-dalen, dat Frankrijkgangers natuurlijk kennen als ‘muguet’, de bosjes die iedereen elkaar op 1 mei cadeau doet. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit, althans, vooral het blad, de bloemetjes vind ik persoonlijk echt heel duidelijk anders.Toch?Bij twijfel: lelietje-van-dalen ruikt beslist niet naar knoflook, en daslook wel, zeker als je een stukje afscheurt van een blaadje.
• De daslookbloemetjes zelf zijn trouwens ook eetbaar. Leuk om er een paar als garnering bij te doen. Kun je zó in je mond steken.
• Sinds 2017 staat daslook niet meer op de lijst van beschermde planten en is plukken officieel niet meer verboden. Al schijn je het nog steeds niet te mogen plukken op plekken waar het zeldzaam is. Pluk dus alleen waar het in overvloed staat, en dan netjes, liefst met een schaar, en laat voldoende over.
• Of voor mensen met een tuin: koop plantjes bij de kweker of in het tuincentrum en zet ze gewoon in eigen tuin, dan gaan ze vanzelf woekeren en heb je er elk jaar gratis en voor niks zelf plezier van.
• Daslookpesto bewaar je prima in blokjes (tip: ijsblokjesvorm!) in de vriezer. Dan hoef je alleen maar 1 of 2 deelblokjes te ontdooien en door boter te prakken voor supersnelle daslookboter op elk gewenst moment.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.