Het heeft iets futiels, schrijven over eten als de wereld in coronabrand staat. Aan de andere kant: eten moet je toch. Sterker nog, nu iedereen van overheidswege dringend verzocht wordt om huis en haard niet te verlaten, is koken bij uitstek iets wat voor welkome afleiding kan zorgen. Zo dacht ik mijn eenzame buurtslager een hart onder de riem te steken door hem te verblijden met mijn klandizie, maar hij bleek het juist hartstikke druk te hebben, inclusief thuisbezorgen. Mijn groenteboer idem dito.
Kennelijk zijn er inderdaad veel mensen die nu graag uitgebreid in de keuken staan. Ik zie het ook aan mijn eigen kookboekenwebshop, waar gewoon volop besteld wordt. Niet meer van dat huphuphup alles in de wok en binnen tien minuten aan tafel, nee, de dag is lang en dient gevuld. Dus eerst uitgebreid delibereren over het menu om vervolgens met volle toewijding en aandacht écht lekkere dingen te bereiden.
Zullen we dat als een lichtpuntje beschouwen?
Want verder zijn het natuurlijk rare tijden. Voor iedereen die niet in vitale beroepen werkt, voelt alles al snel futiel. Zoals het geannuleerde logeerweekend bij mijn vriendin Irene in het oosten des land, waar ik me zo op had verheugd. En ze zou nog wel haar befaamde duivelse rundvlees maken. Dat recept stuurde ze toen maar op, zodat ik het zelf kon maken. Het komt uit het kookboek van café In de Blaauwe Hand, naar eigen zeggen ‘Het oudste café van Nijmegen sinds 1542’, maar nu natuurlijk eveneens tot nader order gesloten. Ik heb het recept hier en daar iets aangepast en maakte meteen een extra grote hoeveelheid, want er is altijd wel een eenzame buurvrouw m/v blij te maken met een pannetje. Laat het vooral zo lang mogelijk opstaan, je hebt nu toch tijd zat. Na vijf uur was het vlees bij mij om te wenen zo zacht en mals en troostend. Alleen noem ik het voor alle zekerheid geen duivels rundvlees meer, dat lijkt me de goden verzoeken. Maar lekker pittig is het wel.
Zelf maken?
Recept Pittig draadjesvlees (met kokos en gember)
Nodig voor 6 personen:
800 g doorregen runderriblappen
2 uien
3 knoflooktenen
4 cm gemberwortel
2-3 afgestreken el sambal (badjak, zie tip!)
1 volle el kerrie
1 klein blikje tomatenpuree
400 ml kokosmelk
100 ml ketjap manis
wat zonnebloemolie
zout & peper uit de molen
Snij de runderriblappen in dobbelstenen of vraag of die aardige slager dat doet. Bestrooi met zout en peper. Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees in porties al omscheppend in hoog vuur rondom bruin. Haal uit de pan. Snipper de ui en fruit in dezelfde – intussen iets afgekoelde – pan met eventueel wat extra olie zachtjes 5 minuten. Hak de knoflook en gember fijn, bak even mee met de uien, samen met de sambal en kerrie. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook die even mee. Giet kokosmelk en ketjap erbij. Nu mag het vlees weer terug en het deksel op de pan. Laat op het allerlaagste pitje inclusief warmhoudplaatje 4 uur stoven, er mag hooguit af en toe een blub te zien zijn. En dan nog een uurtje zonder deksel zodat de saus wat kan indikken.
Lekker met rijst en (diepvries)sperziebonen en eventueel wat atjar.
TIP:
• Hoe pittig is pittig? Dat kan per merk sambal en formaat eetlepel nogal verschillen, maar het is ook wat u gewend bent en/of lekker vindt. Overigens wordt de boel weer verzacht door de kokosmelk en ketjap, en de rijst is er natuurlijk ook nog, dus wees niet te bleu. Toch te pittig uitgevallen? Meer ketjap, meer kokosmelk of simpelweg een schep suiker toevoegen. Het teveel aan zoet kun je weer compenseren met limoen/citroensap. Nog een gek idee: een ferme dot pindakaas erbij.
• Wij houden hier thuis van lekker veel saus, maar mocht u het compacter willen – à la rendang – dan doet u slechts 200 ml kokosmelk.
• Kan ook op een petroleumstel, in de oven (op 140 graden) of (maar dit heb ik alleen van horen zeggen, daar heb ik zelf geen ervaring mee) in de slowcooker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.