Vlak voor de coronacrisis uitbarstte, begon ik al met het systematisch leegeten van mijn overvolle voorraadkast, waar ik een hele bups blikjes mais tegenkwam. Dat leidde in de krant tot ‘De Makkelijke Maismaand Maart’, die ik nu online lekker samenbal tot een week. Vandaag deel 1.
Mijn ideaalbeeld van een voorraadkast is die van tv-ster Nigella Lawson, formaat groot uitgevallen logeerkamer. Die van mij is iets minder riant, maar wel tot de nok toe gevuld, want beter mee verlegen dan om verlegen. Altijd handig als je geen puf hebt om boodschappen te doen of onverwachts visite krijgt.
Het grote nadeel is echter dat een voorraadkast razendsnel dichtslibt. Bloem, suiker, blikjes tomaat en kokosmelk, die komen en gaan in rap tempo. Het probleem zijn echter de minder courante dingen. Vaak spul wat ik krijg opgestuurd van goedbedoelende fabrikanten of pr-bureaus. Zo kreeg ik laatst een hele bups maisblikjes opgestuurd. Inclusief uitgebreid foldermateriaal over dat blik zo milieuvriendelijk is, want recyclebaar, ja zelfs als er aan de binnenkant zo’n plastic laagje zit.
Nou heb ik toevallig een zwak voor blikmais. In mijn studententijd leefde ik er zo’n beetje op. Bonen erbij en hoppekee, chili con carne. Of sin. En niet te vergeten mijn fameuze Mexicaanse flapjes. Een soort verhollandste empanadas, gewoon met bladerdeeg uit de diepvries. Niemand die kwam eten in mijn kleine zolderkamertje wist eraan te ontkomen. Maar hoe gaan die dingen? Op enig moment sloeg de flapjesmoeheid toe en verdwenen ze van mijn culinaire repertoire. Nooit meer aan gedacht.
Tot ik nu dus met al die blikken mais zat opgescheept. Helaas bleek ik mijn vroegere succesrecept nooit te hebben opgeschreven; dat hoefde immers niet, want ik maakte ze zo vaak dat ik het uit mijn hoofd wist. Al experimenterend, en met de kennis en ervaring van nu maakte ik er onlangs deze versie van, die ik u best durf voor te schotelen.
Alleen was er toen pas één blikje op. Niet getreurd, morgen weer een maisrecept: romige maissoep.
Zelf maken?
RECEPT Mexicaanse maisflapjes met koriandersaus
Nodig voor 8 stuks (voorgerecht voor 8, hoofdgerecht voor 4):
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
1 blikje mais (uitlekgewicht 140 g)
1 ui
1 knoflookteen
½ rode paprika
½ bosje koriander
½ bakje zure room (à 125 g)
50 g versgeraspte parmezaan
rasp van 1 limoen
2 eetl boter
½ theel chilipoeder
1 ei
Koriandersaus:
½ bosje koriander (incl. steeltjes)
½ bakje zure room (à 125 g)
1 jalapeño of groene peper
1 knoflookteentje
sap van ½ limoen
zout & peper uit de molen
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Koriandersaus: pureer alle ingrediënten samen in de keukenmachine of met de staafmixer.
Flapjes: Smelt de boter in een hapjespan. Snipper de ui en knoflook. Snij de paprika in reepjes, dan in blokjes. Fruit alles 2 minuten zachtjes in de pan. Voeg de uitgelekte mais toe en bak 5 minuten mee. Breng op smaak met chilipoeder, peper en zout. Laat afkoelen (dit kan ook al van tevoren).
Hak de koriander fijn (inclusief steeltjes) en roer samen met de zure room, parmezaan en limoenrasp erdoor. Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Leg een lepel vulling op de helft van elk plakje. Kwast de randjes in met wat water. Vouw het deeg dicht tot een driehoek. Duw de randjes goed vast met een vork. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en kwast in met losgeklopt ei. Bak 20-25 minuten in de oven tot goudbruin en gerezen. Serveer met de saus en een lekkere salade erbij.
Dit recept is onderdeel van een vierdelige mais-uit-blik-serie die bestaat uit:
1. Mexicaanse maisflapjes
2. Romige maissoep
3. Maiscurry met courgette
4. Mais-quesadillas
Alle recepten verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
PS: Zit je thuis en heb je eindelijk volop tijd en zin om lekker te koken?
Leef je uit met mijn kookboeken. Ik heb er intussen veertien geschreven, waarvan de twee nieuwste: de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel (ook online, uiteraard) of bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.