Viscuisine, bestaat dat nog? Jazeker, vis met een smeuïg laagje erop uit de oven. Deze Spaanse versie komt echter niet kant-en-klaar uit de diepvries maar verzon ik helemaal zelf, met amandelen en chorizo. Helemaal lekker met skrei, die heerlijke winterkabeljauw die zo mooi in mollige vlokken uiteenvalt.
Inspiratie
‘Hoe kom je toch aan inspiratie?’ is een van de meestgestelde vragen die ik krijg. Naast ‘Hoe blijf jij zo slank bij al dat eten?’ en ‘Zoek je nog een proefkonijn?’. De supermarkt is een dankbare bron voor culinaire bezieling. Je denkt misschien dat ik de laatste tijd wat minder gepreoccupeerd ben door pakjes en zakjes, maar niets is minder waar. De poedermixen verdienen nog altijd mijn warme belangstelling, en zorgen steevast voor verse ideeën. Net als kant-en-klaarvoedsel, verspakketten en andere maaltijdoplossingen. Eén rondje door de buurtsuper en ik kan weer weken vooruit.
Kapper
Maar dit keer ging het anders, nu kreeg ik zomaar ineens een ingeving bij de kapper. Die van mij was ooit kok, maar daar had hij het op enig moment zo compleet mee gehad, dat hij het roer omgooide en haarkunstenaar werd. Ik geloof niet dat hij sindsdien ooit nog een pan heeft aangeraakt, wat niet wegneemt dat we het tijdens de knipbeurten vaak over eten hebben. Toen hij vroeg wat ik die avond ging koken, dacht ik zomaar ineens, vanuit het niets, aan skrei. Die lekker mollige winterkabeljauw van helemaal bovenin Noorwegen, waar het nu de tijd voor is. Maar hoe dan? Terwijl de kapper naarstig voortknipte mijmerde ik over de zak amandelen die ik nog had liggen. Iets Spaansigs doen?
Viscuisine
En ik herinnerde me ineens viscuisine, je weet wel, diepvriesvis-met-een-smeuïg-laagje-erop. Bestaat dat nog? Jazeker, in drie smaken: Bretagne (peterselie-citroen), Florentine (spinazie-tomaat-kaas) en Italiano (tomaat-paprika-mozzarella). Zodra de kapper was uitgeföhnd sprong ik op de fiets naar de visboer, en zowaar, die had prachtige skrei in de vitrine liggen. Bij deze doe ik de firma Iglo een geheel nieuw idee aan de hand: viscuisine España, met amandelen en chorizo. Plus voor de lekker een vleugje citroen. Olijfje erbij en klaar is Kees. Nog voordat het in de handel is, kan ik je nu alvast vertellen dat je dat net zo makkelijk en véél lekkerder zelf maakt.
Zelf maken?
Recept Spaanse viscuisine met skrei
Nodig voor 4 personen:
4 skreifilets (à 150 g), of gewone kabeljauw of andere witvis
75 g blanke amandelen
75 g chorizo
75 g lekkere zwarte olijven
½ citroen
zout & peper uit de molen
wat olijfolie
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Snij de chorizo in stukjes (anders loopt de machine vast) en doe met de amandelen in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer. Maal tot kruim. Rasp de schil van de ½ citroen erboven fijn. Dep de visfilets droog en bestrooi met zout en peper. Leg ze in een licht ingevette braadslee. Verdeel het kruim erover en duw lichtjes aan. Strooi de olijven ertussen. Dit kan allemaal al van tevoren, bewaar afgedekt in de koelkast maar haal er op tijd weer uit, zodat de vis niet ijskoud de oven ingaat.
Besprenkel de boel op het laatst met een fliebeltje olijfolie en zet de schaal ± 15 minuten in het midden van de oven als je mooie dikke moten hebt. Bij dunne fileetjes ben je in 10 minuten al klaar. Wij aten dit met een grote salade van geroosterde venkel, maar gebakken aardappeltjes zijn er vast ook heerlijk bij.
TIP:
Een braadslee is de ideale ovenschaal. Metaal geleidt de warmte optimaal, waardoor gerechten sneller garen en knapperiger worden dan in glas of keramiek. Zorg dat je verschillende maten hebt, van groot (lasagne, groente roosteren, rollade) via middelgroot (vier skreifilets) tot klein (even wat nootjes roosteren). Een antiaanbaklaag is overbodig, die kan toch alleen maar beschadigen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.