Om de haverklap wordt mij gevraagd naar mijn culinaire helden, dan kom ik altijd uit bij een trio: Delia Smith, Mary Berry en Nigella Lawson. Het is moeilijk kiezen tussen deze drie Engelse dames. Delia Smith kwam als eerste in mijn leven, van haar heb ik leren koken. In haar boeken maar ook op haar website geeft ze heel uitgebreid uitleg, reuze handig. Op televisie deed ze zelfs een keer voor hoe je een ei kookt. Ze kreeg de hele goegemeente over haar heen, maar ik vond het briljant.
Mary Berry had al een hele kookboekschrijfcarrière achter de rug toen ze op haar vijfenzeventigste (mind you!) pas echt wereldberoemd werd dankzij Great British Bake Off, de oerversie van Heel Holland Bakt. Behalve fenomenale taartenkennis valt deze ideale oma ook op door haar lekker simpele familiegerechten.
De meest glamoureuze van het stel is natuurlijk Nigella. Niemand kan zo verlekkerd over eten praten als zij, laat staan zo welsprekend. Als een ware groupie hang ik aan haar lippen als ze in de televisiepannen roert of een ommetje maakt door haar fameuze voorraadkast, formaat riante logeerkamer. In haar kookboeken zitten veruit de meeste plakkertjes, bij recepten die ik al eens heb gemaakt of beslist nog wil gaan maken.
Een grote hit bij mij thuis is de fatteh uit haar boek Bij mij aan tafel. Een Arabisch gerecht dat in principe bestaat uit laagjes, met in ieder geval yoghurt en pita’s. Nigella noemt het ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’ en doet het met gehakt en aubergine. Ik probeerde laatst een vegetarische variant, met champignons. En de pitabroodjes verving ik door platbrood, dat tegenwoordig zelfs in de supermarkt ligt en een nóg knapperiger resultaat geeft. Mijn visite at er de vingers bij op.
Zelf maken?
RECEPT Fatteh met champignons en aubergine (vegetarisch)
Nodig voor 4 personen:
Champignon-auberginelaag:
500 g kastanjechampignons
1 aubergine
1 grote ui
2 eetl tomatenpuree
2 theel gemalen komijn
2 theel gemalen koriander
chilivlokken (uit zo’n molentje)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Yoghurtsaus:
400 g Turkse yoghurt
60 g (4 eetl) tahin
2 eetl vers citroensap
1 uitgeperste knoflookteen
snuf zout
Plus:
4 platbroden (of pitabroodjes)
25 g pijnboompitten
½ granaatappel
verse munt
Champignon-auberginelaag: Snipper de ui en fruit 5 minuten in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie. Snij intussen de aubergine in miniblokjes. Voeg toe en laat op iets hoger vuur onder af en toe omscheppen 5 minuten bakken. Hak intussen de champignons grof, voeg toe en bak ook weer 5 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Voeg tomatenpuree, komijn, koriander en chilivlokken, bak even mee. Voeg een scheutje heet water toe en laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Proef op zout en peper. Dit kan ook al ruim van tevoren, dan weer zachtjes opwarmen.
De rest: Doe alles voor de yoghurtsaus in een klom en klop met een garde door elkaar. Laat op kamertemperatuur komen. Knip het brood met een schaar in driehoekjes (denk: nachochips), spreid uit over een bakplaat en bak in een hete oven (180 °C) mooi knapperig en lichtbruin in ± 10 minuten. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie in een koekenpan. Peuter/mep de granaatappelpitjes los. Snij de munt in reepjes.
Samenstellen: Verdeel de driehoekjes brood over een grote platte schaal. Daarop gaat het warme champignon-auberginemengsel, daarop de yoghurt. Bestrooi met granaatappel, pijnboompitten, munt en eventueel nog wat chilivlokken. En nu gewoon eten met de vingers, à la nacho’s.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
TIP: Nigella klopt alle ingrediënten voor de yoghurtsaus in een vuurvaste kom door elkaar en verwarmt de boel al kloppend au bain-marie (bovenop een pan met een bodempje kokend water dus) tot de boel iets boven kamertemperatuur is en de dikte heeft van lobbig geklopte slagroom. Dit levert echt heel erg lekkere luchtigheid op. Maar voor mijn recept had ik er dit keer even geen zin in, en dat werkt ook prima. Wel zorgen dat de yoghurt niet ijskoud is, maar op kamertemperatuur.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.