Ik was mijn haar met rozemarijn en munt en voor douchegel kan ik kiezen uit grapefruit, amandel of arganolie. In mijn dagcrème zit kweepeer, in mijn bodylotion koriander en ik kwam laatst in mijn eigen badkamer een potje energizing radiance gezichtsmasker tegen met kurkuma en cranberry’s. Alleen de tandpasta met groene thee is gelukkig bijna op want die bleek heel erg vies.
Beroepsdeformatie? Welnee, bij de drogist zijn levensmiddelen schering en inslag. Het is bijna onmogelijk geworden om nog een crème of lotion tegen te komen zónder acai-bes of avocado. De schoonheidsspecialiste heeft tegenwoordig drie soorten lichaamspakking op basis van chocolade, naar keuze vochtafdrijvend, vitaliserend of afslankend. Nu lag Cleopatra zoals bekend al graag te dobberen in een bad met ezelinnenmelk – sla Asterix en Obelix er maar op na – dus het is kennelijk van alle tijden, maar nu doet iedereen eraan mee. Zelfs letterlijk, met echt voedsel. YouTube staat vol filmpjes van beautyvloggers die scrubben met kokos, peelen met kiwi’s en ontspannen met yoghurt op hun gezicht en plakjes komkommer op de ogen. Want puur natuur en dus gezond.
Je kunt je ook afvragen of het niet net zoveel, zo niet meer, zoden aan de dijk zet om die gezonde dingen gewoon op te eten. Olijfolie in de salade in plaats van in je nagelriemen, amandelen in de muesli in plaats van in de scrub. Gezond eten draait immers om veel groente en fruit en vooral zo gevarieerd mogelijk. Dat komt dan automatisch meteen huid, haar en nagels ten goede.
Laatst dacht ik eindelijk weer eens een gewone bodylotion te hebben gevonden, met neroli. Het klonk lekker wetenschappelijk verantwoord, à la retinol of ceramide. Blijkt het toch weer een citrusvrucht te wezen.
Weet je wat? We maken bloedsinaasappelpudding, want daar is het nu volop de tijd voor. Geïnspireerd op een recept van Claudia Roden, maar dan anders. Om op te eten, zeg ik er voor de zekerheid maar bij, niet om in je haar te smeren.
Zelf maken?
Recept bloedsinaasappelpudding
Nodig voor 4 personen:
± 7-8 bloedsinaasappels
75 g suiker
1 eetl oranjebloesemwater
35 g maizena
1 krappe theel kardemompoeder (liefst zelf gestampt van peulen)
125 ml water
Garnering:
4 eetl Turkse yoghurt of volle kwark
plus wat geroosterd amandelschaafsel (zie tip) of granaatappelpitjes
Snij van 2 sinaasappels met een scherp (kartel)mes eerst de boven- en onderkant af en snij ze vervolgens helemaal kaal. Snij de partjes tussen de witte vliezen uit. Snij die doormidden en verdeel over uw 4 mooiste glazen. Het opgevangen sap mag in de maatbeker. Pers de overige bloedsinaasappelen uit tot u in totaal 500 ml sap hebt. Doe samen met de suiker in een pan. Roer alvast in een kommetje de maïzena los met het water. Breng het sap aan de kook, giet zodra het bubbelt het maizenawater erbij en blijf op het laagste vuur tien minuten roeren met een garde tot het een dik mengsel is. Roer op het laatst oranjebloesemwater en kardemom erdoor. Giet het mengsel in de glazen. Laat iets afkoelen en dan minstens 2 uur opstijven en ijskoud worden in de koelkast. Serveer met een toefje yoghurt/kwark en naar keuze geroosterd amandelschaafsel of granaatappelpitjes erover gestrooid.
TIPS:
• Bloedsinaasappelen zijn altijd spannend: pas bij het opensnijden blijkt of ze donkerrood, een beetje rood of gewoon oranje zijn. Hoe later in het seizoen (januari-maart), hoe meer kans op echt mooi donker. Dat levert prachtige pudding op.
• Amandelschaafsel: zelf roosteren in een droge koekenpan en voortdurend omscheppen want het verbrandt snel. Zelf bewaar ik altijd amandelschaafsel dat van speculaasjes en andere koekjes is afgevallen in een klein potje. Ideaal kant-en-klaar decoratiestrooispul.
• Let op, dankzij de maïzena wordt het eerder lobbig lepelbaar dan een knalstijve, stortbare pudding à la gelatine. Vandaar die mooiste glazen. Bijkomend voordeel van het vervangen van gelatine: ook geschikt voor vegetariërs.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn gloednieuwe kookboeken, zoals de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.