Ik zat een tijdje zonder oven, maar eten moet je toch. En ik werd er zowaar creatief van. Bij de groenteboer, maar ook in de supermarkt, vind je nu volop kaki’s. ‘Wintertomaten’ noemt mijn Turkse groenteboer ze. Knaloranje, maar helaas vaak net zo knetterhard als echte wintertomaten. Maar geen nood: bak ze in partjes à la appel en ze zijn verrukkelijk in deze salade, zo ontdekte ik. De link met salade caprese (tomaat, mozzarella, pesto) was toen snel gemaakt. Lekker als lunch of als voorgerecht. En natuurlijk maak je die pesto even snel zelf, pesto uit een potje is vies en verruïneert je hele gerecht.
Zelf maken?
Recept Kaki caprese
Nodig voor 4 personen:
3 kaki’s
1 grote bol buffelmozzarella
2 handjes rucola
1 eetl pistachenootjes (gepeld)
30 g boter
Pistachepesto:
1 bosje basilicum (of zo’n kaalgeplukt plantje)
2 eetl pistachenootjes (gepeld)
1 knoflookteentje
½ citroen
zout & peper uit de molen
± 50-75 ml olijfolie
Pesto: Pureer de basilicumblaadjes met de staafmixer. Voeg pistachenootjes, knoflook uit de knijper, kneep citroensap, zout en peper toe, maal weer. Voeg net zo veel olijfolie toe als nodig is voor een mooie, vrij dunne saus – dat kan per keer nogal verschillen.
De rest: Haal de mozzarella vast uit de koelkast en scheur in stukjes. Snij de kaki’s doormidden, verwijder de harde blaadjes en snij dan elke helft in 3 of 4 parten. Smelt de boter in een wijde koekenpan (of nog beter: twee) en bak de parten op zacht vuur rustig een minuut of 10, net zolang tot ze ergens tussen beetgaar en zacht zijn. Dat gaat het beste als ze allemaal op hun kant liggen, wip ze halverwege een keertje om.
Serveren: Verdeel de kakiparten over 4 borden, net als de mozzarella. Lepel de pistachepesto erover. Strooi de rucola erover plus de losse pistachenootjes. Besprenkel met nog een fliebeltje olijfolie en een kneepje citroensap, en geef nog een haal van de pepermolen. Serveer met lekker brood (en laat ik daar toevallig nou net een puik recept voor hebben).
TIPS:
• Sharonfruit is een soort verbeterde versie van de kaki, niet ovaal maar eerder rond, plus zoeter en doorgaans ook zachter.
• Koop wel de lekkerste buffelmozzarella die je kunt vinden, niet van die goedkope taaie gummibollen. Kan natuurlijk ook heel goed met burrata.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn gloednieuwe kookboeken, zoals de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.