En, hoe staat het bij u thuis met de goede voornemens? Nooit meer op zonvakantie naar Thailand, maar kamperen op de Veluwe? Alle boodschappen voortaan op de fiets en naar oma met trein, bus en benenwagen in plaats van met de auto? Niks meer online bestellen, geen hippe weggooikleding gemaakt door kinderhandjes en zeker geen plastic hebbedingetjes uit China? Alle drank door de gootsteen en ook de e-sigaret bij het grof vuil? Pardon, bij het gemeentelijk chemisch afvalpunt.
Nog best een gedoe, als je het helemaal goed wilt doen.
Vleesvervangers
Eén goed voornemen is alvast een makkie: minder vlees eten. Al deden u en ik, weldenkende mensen onder mekaar, dat natuurlijk vorig jaar ook al. Flexitariër zijn is immers helemaal niet ingewikkeld, zelfs mijn eigen slager is er eentje. Alleen die vleesvervangers, dat blijft nog behelpen. Natuurlijk is het aanbod de afgelopen jaren enorm verbeterd, het is heus niet meer alleen zompige schijven wat de klok slaat. Maar iets fabriceren van sojabrokken of lupine dat net zo lekker is als een sappig kippenboutje of een smakelijk worstje, dat krijgen producenten nog niet zo makkelijk voor elkaar.
Kartonnige bonk
Maar toevallig verscheen er vorig jaar een origineel kookboek over het zelf thuis maken van vleesvervangers. In De vega optie geeft auteur Joke Boon bijvoorbeeld haar versie van Scotch Eggs. U weet wel, een hardgekookt ei verstopt in een gehaktbal, en die dan weer in een knapperig gefrituurd jasje. De laatste keer dat ik ze at, was het in de kant-en-klaarversie van Marks & Spencer, maar dat bleek een jammerlijke vergissing, want een soort kartonnige bonk.
Nepgehakt
Nee, dan veel liever deze vegetarische variant met 100% nepgehakt gemaakt van bonen, noten, havermout en wortel. Toegegeven, op papier klinkt dat niet heel overtuigend, maar neem van mij aan: het heeft verbijsterend veel weg van gehakt. Maar belangrijker: het is heel erg lekker. Bij ons thuis een blijvertje, ook in 2020.
Zelf maken?
Recept Vega Schotse eieren
Nodig voor 4 personen:
5 eieren
250 g gare kidneybonen (zelf gekookt of uit blik)
50 g gezouten cashewnoten
40 g havermout
50 g geraspte wortel
1 eetl Thaise rode of groene currypasta (25 g) – ik nam groene
2 eetl citroensap
6 eetl paneermeel (of panko)
2 eetl sesamzaad
zout & peper uit de molen
plantaardige olie om te bakken
Kook 4 eieren in 8 minuten nét hard, laat schrikken en pel. Doe intussen de uitgelekte bonen, cashewnoten, havermout, wortel, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel. Rol er 4 ballen van. Neem een bal in de hand, maak er een kommetje van en leg er een gekookt ei in. Boetseer het ‘gehakt’ weer tot een dichte bal rondom het ei. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord paneermeel met sesamzaad. Rol de kleverige bal eerst door paneermeel, dan door losgeklopt ei en dan weer door paneermeel. Laat in de koelkast opstijven tot gebruik. Het lekkerst is frituren in olie, reken op circa 6-7 minuten op 180 graden, maar in de oven kan ook (zie tip onderaan).
Lekker met aardappeltjes en spinazie of een salade van geroosterde wintergroenten.
TIPS:
• De ballen kunnen ook in de oven. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rondom met olie en bak in een hete oven (200 °C) in 25 minuten krokant en bruin. Maar ik zeg: frituren is het lekkerst. En die olie kan (gezeefd) makkelijk meerdere keren gebruikt worden.
• Ik paneer zelf het liefst in twee keer: eerst met fijn paneermeel, de tweede keer met grof paneermeel. Zie hier voor zelfmaaktips.
• Scotch Eggs komen trouwens niet eens uit Schotland, maar waar die naam dan precies vandaan komt, daarover lopen de verklaringen sterk uiteen.
Goede voornemens? Een kookboek, of zelfs twee!
Zoals mijn nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.