Fascinerende televisie, The Crown. Natuurlijk heb ik seizoen 1 en 2 likkebaardend verslonden en ik kan niet wachten op seizoen 3. Er is alleen één maar aan die hele serie: er wordt veel te weinig gegeten. Niet, eigenlijk. Waar je bij Downton Abbey tenminste nog je hart kunt ophalen aan al die bekaarslichte galadiners, komt er in The Crown hooguit af en toe een kopje thee met een koekje voorbij.
Uit de school klappen
Koningin Elisabeth, de echte, heeft naar verluidt niet zo veel met eten. Weten we dankzij voormalig paleiskok Darren McGrady – inmiddels als ‘The Royal Chef’ actief als luxe cateraar in Dallas – die uitgebreid uit de school klapte over de koninklijke eetgewoontes. Volgens hem is de Britse vorstin meer het type ‘je eet om te leven’ dan ‘je leeft om te eten’. Haar hele bruiloftsmaaltijd schijnt slechts 20 minuten te hebben geduurd. Ik bedoel maar. Dus misschien wilden de makers van The Crown wel, maar konden ze simpelweg niks verzinnen.
Chique arretjescake
Het enige waar de Queen echt dol op is, ook weer volgens McGrady – in Hello, dus via betrouwbare bron – is Chocolate Biscuit Cake. Een chique variant van onze arretjescake, waar geen oven aan te pas komt, maar wel heel veel chocola. En hij ging altijd schoon op. Sterker nog, de beste man moest om de haverklap hoogstpersoonlijk met de trein naar Windsor Castle om een blik vol taartkliekjes af te leveren. Viavia wist ik de hand te leggen op het recept, afkomstig uit ‘A Royal Cookbook’ van de huidige paleischefkok, Mark Flanagan. Ik ben zo vrij geweest de taart nog lekkerder te maken, met cranberries, sinaasappelrasp en Hollandse hagelslag. Hij kan als je het mij vraagt zó in The Crown seizoen 4.
Zelf maken?
Recept Chocolate biscuit cake
(choco-biscuitjestaart van de Queen)
Nodig voor 10 porties:
225 g digestive biskwietjes
125 g pure chocola (70%)
125 g roomboter (kamertemperatuur)
125 g poedersuiker
75 g gedroogde cranberries
1 sinaasappel (alleen rasp)
1 groot ei (zie tip)
Garnering:
125 g pure chocola (70%)
125 g slagroom
2 eetl hagelslag
Klem een vel bakpapier op de bodem van een kleine (Ø 15 cm) maar liefst hoge springvorm en zet een strook bakpapier rechtop tegen de wand. Breek de koekjes met de hand in stukjes (1-2 cm). Smelt 125 g chocola (au bain-marie of in de magnetron) en laat iets afkoelen. Mix intussen de boter en poedersuiker tot een lichtgeel mengsel. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Doe ei en chocola erbij en klop tot een egaal bruin mengsel. Spatel (niet mix) ten slotte de koekstukjes en cranberries er grondig door. Verdeel over de vorm, duw aan en klop hem een paar keer op het aanrecht tegen luchtgaatjes. Zet afgedekt minstens 3 uur in de koelkast.
Verwijder vorm en papier en plaats de taart ondersteboven op een rekje met wat bakpapier/alufolie eronder.
Garnering: Hak 125 g chocola in piepkleine stukjes. Breng de slagroom in een pan aan de kook, doe van het vuur af de chocostukjes erbij en roer tot alles is opgelost. Giet van bovenaf op de taart en strijk de zijkanten glad met een paletmes. Bestrooi de bovenkant met hagelslag. Laat liefst op kamertemperatuur opstijven. Hevel voorzichtig over op een taartschaal en snij met een warm mes in kleine puntjes.
TIPS:
• Het hoort met rich tea biscuits, een nogal saai biskwietje, maar ik deed het met de wat smaakvollere digestives van McVitie’s, gewoon zo’n rol uit de supermarkt (curieus opschrift ‘Voorheen Verkade – vertrouwde kwaliteit’).
• Smelt de chocola voorzichtig en roer zo vaak mogelijk, zeker als u de magnetron gebruikt.
• Gewone suiker geeft een knarseffect, daarom gebruik ik poedersuiker, die lost mooi op in het geheel.
• Het ei maakt de boel net wat smeuïger, maar wie om wat voor reden dan ook geen rauw ei wil of aandurft, die laat ‘m weg.
• Serveer de taart op kamertemperatuur, net uit de koelkast is hij keihard.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
VERS VAN DE PERS: Niet één maar twee nieuwe kookboeken. De kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.