We moeten het even over pakjesavond hebben. Ja echt. Morgen, 5 december, mogen jullie je allemaal uitleven met wasmanden vol pakjes van de Sint, maar vandaag staan we even stil bij een heikele kwestie. Nee, niet het pietendebat, er is een nog veel nijpender aangelegenheid. Namelijk dat het weliswaar op 5 december traditioneel pakjesavond is, maar dat het soms lijkt alsof het in dit land élke avond pakjesavond is. In menig huishouden komen avond aan avond de poedermixen vol zout, suiker, zetmeel en smaakversterkers op tafel die snode pakjesfabrikanten met al hun marketingpower verkopen als ‘makkelijk koken voor wie weinig tijd heeft’. Overbodige onzin natuurlijk, zoals ik intussen al bijna een decennium (!) probeer te laten zien met mijn antipakjeskookboeken.
Nationale Antipakjesavond
Maar gelukkig is er elk jaar op 4 december weer Nationale Antipakjesavond. Die avond heb ik ooit in het leven geroepen zodat wij vanavond, op 4 december, de avond vóór het Sinterklaasfeest met zijn pakjes, collectief kunnen vieren dat we ook heus heel goed kunnen koken zónder pakjes. Of zakjes. Alles moet je vieren, toch?
En waar vieren we dat? Wees gerust, je hoeft nergens speciaal naartoe, want antipakjesavond vier je gewoon lekker thuis, in je eigen keuken. Daar waar het sowieso altijd het gezelligst is, laten we wel wezen.
Alleen nu de hamvraag: wat ga je op deze feestelijke doe-het-zelf-kookavond maken? Dat bepaal je helemaal zelf, en op deze website en in mijn boeken vind je wel duizenden suggesties, maar als je nog een concrete tip zoekt, zeg ik: pompoenrisotto.
Pompoenblokjes
Het recept is doodsimpel: Een pompoen in blokjes snijden en roosteren in de oven. Voor het lekker mag er bijvoorbeeld knoflook door, tijm, wat verse gember, peper en zout. Plus olijfolie en husselen maar. En dan een half uurtje in de oven op 200 graden.Hier vind je het basisrecept voor geroosterde pompoenblokjes.Ik kijk meestal wat ik nog heb liggen, een los rondslingerend (rauw) bietje kan er dan bijvoorbeeld ook gerust doorheen. Dat ruimt lekker op. Bijkomend voordeel: in dat halve ovenuurtje kun je mooi nog je Sinterklaassurprise afknutselen.
Ovenrisottomethode
En als de oven toch aan staat, is risotto uit de oven wel zo makkelijk. Ui fruiten, risottorijst erbij, afblussen met drank, in één keer alle hete bouillon erbij plus die pompoenblokjes, en dan de hele pan de oven in. Ga uit van een minuut of 20-30, zet gewoon een wekker terwijl je nog even je laatste Sinterklaasgedicht af maakt. Kijken, roeren, proeven. Je kunt de pompoen ook pas op het laatst erdoor doen, dan heb je wat meer bite. Ten slotte boter en geraspte parmezaan erdoor, even laten rusten met het deksel erop, intussen de tafel dekken en klaar is Kees. Meer uitleg nodig? Hier vind je het basisrecept ovenrisotto.
Rest mij nog jullie allemaal een hele lekkere avond toe te wensen. En ik hoop dat het niet alleen vandaag op antipakjesavond, maar ook alle komende avonden gaat lukken om iets heerlijks op tafel te zetten zonder pakjes of zakjes. Je weet waar je terecht kunt voor je dagelijkse dosis inspiratie.