Een kliekjesrecept maken van een kliekjesrecept, ja hoor, dat kan. Gisteren gaf ik je mijn recept voor pyttipanna, dingetjes in een pannetje, in dit geval winterpeen, pastinaak en champignons. Allemaal in kleine blokjes gesneden en liefdevol gebakken in een koekenpan. Spiegeleitje erop en klaar is kees. Maar toen had ik nog een klein beetje over, dat in een bakje de koelkast in ging. Te weinig voor een echte maaltijd. Wat nu? Daar maakte ik de volgende dag deze supersnelle Zweedse huzarensalade mee.
Kwestie van de afgekoelde groenteblokjes mengen met wat mayonaise, kneepje citroensap erbij voor de frisheid, proeven op zout en peper en klaar ben je. Even aanstampen met behulp van zo’n kookring voor een kek resultaat. Het was niet veel natuurlijk, maar net genoeg voor twee lekkere voorafjes, en dat op een gewone doordeweekse avond.
O, en niet te vergeten, ik had in Zweden allerlei soorten knäckebröd ingeslagen, zoals deze flinterdunne met sesamzaadjes, dat kwam hier uitstekend bij van pas.
Zo zie je maar, kliekjes zijn geen opgewarmde vieze ouwe meuk, maar een manier om juist te toveren met restjes. En zo gooi je meteen ook niks weg, is ook weer mooi meegenomen.
We doen lekker een Zweedse week. Zie ook: mijn 10 reistips voor Småland en het recept voor pyttipanna. Morgen gaan we Zweedse koekjes bakken.
Nóg meer zin in Zweden? Zie ook:
• 10x reistips West-Zweden
• De onvermijdelijke Zweedse balletjes in roomsaus
• Fika (koffiedrinken op z’n Zweeds)
• Kanelbullar (klassieke kaneelbroodjes) of volgens de bolletje-wol-methode (met filmpje)
• Borrelen op z’n Zweeds
• Zweedse boekentip