‘Echt geweldig!’ zei de een. ‘He-le-maal niks,’ zei de ander, ‘hup, meteen de vuilnisbak in.’ Het ging over een speciale pompoensoort, de spaghettipompoen. Zelfs de supermarkt schijnt ze te hebben, maar ik ging ervoor naar groenteboer. Kijk, pakte die z’n telefoon erbij, op internet staan allerlei filmpjes wat je ermee moet doen: opensnijden, garen, het vruchtvlees omwoelen met een vork en ziedaar het mirakel. Allemaal sliertjes, vandaar de naam. En dan – het waren Amerikaanse filmpjes – kwam het vanzelf goed als je er maar genoeg kaas bij deed.
Twee kilo
Een flink gevaarte, ovaal, lichtgeel en bijna twee kilo. Netjes doormidden klieven in precies twee even grote helften was nog best even een dingetje. Maar daarna bleek het een makkie. Nu had ik bij eerdergenoemde twee ervaringsdeskundigen natuurlijk even advies ingewonnen. De voorstander had koken in bouillon geprobeerd, maar garen in de stoomoven beviel het beste. Die heb ik niet, dus bij mij werd het de gewone oven. Ik kreeg ook de tip om de sliertjes vooral niet te verdelen over borden, maar gewoon de complete pompoenhelften te serveren, veel handiger.
Echte spaghetti?
Overigens bleek die aanvankelijke kilo pompoen per persoon gelukkig mee te vallen: bijna de helft bestaat uit pitten, draden en schil. Dan nog blijft er zeker een pond eetbare groente per persoon over, nog los van de saus, dus dat zal het Voedingscentrum leuk vinden. Wij thuis vonden het heerlijk. Dus toch nog even die ander gebeld, die van de vuilnisbak. Wat was nou het probleem? ‘Niet pompoensmakerig genoeg en niet te vergelijken met echte spaghetti.’
U bent dus gewaarschuwd en ik ben benieuwd in welk kamp u eindigt: voor of tegen. Belangrijkste advies: zorg voor een lekkere saus. Die van mij is heerlijk herfstig met paddestoelen, blauwe kaas en welja, een klein beetje spek voor extra hartigheid, maar vegetariërs laten die gerust achterwege.
Zelf maken?
Recept Spaghettipompoen met paddestoelen en blauwe kaas
Nodig voor 2 (!) personen:
1 spaghettipompoen
200 g gemengde paddestoelen
75 g ontbijtspek
1 flinke sjalot
1 knoflookteen
60 g roquefort (of andere blauwe kaas)
30 g geraspte belegen kaas
100 ml slagroom
wat boter en olijfolie
handje peterselie
zout & versgemalen zwarte peper
Snij de pompoen in de lengte doormidden. Lepel de draden en pitten eruit. Besprenkel elke helft met een scheutje olijfolie, zout en peper. Leg met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven aan op 200 °C (voorverwarmen hoeft niet) en rooster ongeveer 45-60 minuten, dat verschilt. Als u er makkelijk met een mespunt in kunt prikken, is ‘ie gaar. Snij intussen het spek in stukjes, snipper de sjalot en de knoflookteen. Fruit samen 5 minuten zachtjes in wat boter in een hapjespan. Snij intussen de paddestoelen in stukjes, voeg toe en bak al omscheppend op hoger vuur in nog eens 5 minuten gaar. Doe de room erbij, plus de verbrokkelde blauwe kaas, fijngehakte peterselie en flink wat versgemalen peper. Laat de kaas smelten en zet het vuur uit.
Haal de gare pompoenhelften uit de oven, trek het vruchtvlees met een vork los en kijk: sliertjes! Schep het paddestoelenmengsel erop en hussel er een beetje doorheen. Bestrooi met geraspte kaas en zet 5 minuten terug in de oven, liefst op grillstand. Serveer onmiddellijk, gewoon uit de pompoenhelften.
TIPS:
• Peuter de pompoenpitten los, bestrooi met wat zout en rooster in de oven tot lichtgetint en knapperig (± 10 minuten), dan kan best naast die pompoen. Eet als knabbeltje los erbij, over het gerecht gestrooid worden ze snel taai.
• Krijgt u zo’n halve pompoen niet op? Pureer (inclusief restje saus!) met wat bouillon tot een heerlijk soepje voor morgen:
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
SINTERKLAASTIP: Vers van de pers, niet één maar twee nieuwe kookboeken. De kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.