Vive la France! Na lang wachten ligt ‘ie vandaag eindelijk overal in de boekwinkel, mijn Franse kookboek, De makkelijke Franse keuken. Eén groot feest vol herkenning voor wie van Frankrijk houdt, en voor wie geldt dat nou niet? Frankrijk is immers al sinds jaar op dag ons aller favoriete vakantieland. Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, in dit nieuwe kookboek staan al mijn (en jouw!) Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee. Elegante groentetaartjes, smeuïge chocolademadeleines, de lekkerste mosselen of een prachtige charlotte met lange vingers, het is allemaal even maakbaar. Of je nu op vakantie bent of weer terug in Nederland, met behulp van Franse culisouvenirs of Nederlandse alternatieven: dat heerlijke Franse eetgevoel, dat kun je overal creëren.
Het boek bevat 134 recepten, onderverdeeld in de hoofdstukken Aperitief, Soep, Voorgerechten (en lunchgerechten), Vlees, Vis, Kaas, Groente, Aardappels (en rijst), Toetjes, Gebak en een serie basisrecepten. Maar ook volop smeuïge verhalen over Frankrijk, praktische wijntips en wel 21 verschillende menusuggesties.
Ik heb iets met Frankrijk, ik geef het meteen toe. Ik heb Frans gestudeerd, ja, ook aan de Parijse Sorbonne uiteraard en ik kom vaak in Frankrijk, maar het leukste van Frankrijk vind ik het eten. Aan zoveel gerechten zijn mooie herinneringen verbonden. Bovendien heb ik ooit mezelf leren koken met behulp van Franse kookboeken en tijdschriften, dus de Franse keuken is altijd mijn referentiepunt gebleven. In Frankrijk kun je overal zulke lekkere ingrediënten vinden, dat ik ook in vakantiehuisjes graag in de keuken sta. En daarna natuurlijk thuis ook weer, want er gaat steevast een hele koffer aan culisouvenirs mee terug. Al moet gezegd: ik hoef steeds minder te slepen, want steeds meer dingen zijn intussen ook gewoon in Nederland te vinden, van fleur de sel tot bolcourgettes, van Puy-linzen tot mooie blikjes sardientjes.
Waarom heet het boek ‘De makkelijke Franse keuken’? Simpel, omdat de Franse keuken helaas een moeilijke reputatie heeft. Te ingewikkeld, te zware sauzen, te lange kooktijden, te veel gefrut. En die nouvelle cuisine hielp ook al niet. Maar hee, de thuiskok hoeft natuurlijk niet op driesterrenniveau te koken! En dan blijkt dat de Franse keuken is geplaveid met heerlijke huiselijke gerechten die juist helemaal niet moeilijk zijn. Hoog tijd dus voor een Frans kookboek waar je álles uit gaat maken.
En dan heb je aan mij een goeie. Zoals je van al mijn boeken gewend bent, zijn mijn gerechten zeer maakbaar, en dat geldt uiteraard ook weer voor dit Franse boek. Hoe dat komt? Ik probeer gerechten oeverloos vaak uit, net zo lang tot ik zeker weet dat ik de makkelijkste én lekkerste kan-niet-mislukkenmethode heb gevonden. ‘Kleine moeite, groot effect’ is niet voor niks al jarenlang mijn culinaire lijfspreuk.
Hoog tijd dus voor een Frans kookboek waar je álles uit gaat maken. Begin je met de gegratineerde uiensoep (hoe je zoiets simpels als een ui kunt laten gloriëren) of een klassieke stoofschotel als coq au vin of daube de boeuf (5 minuten werk, daarna rustig laten pruttelen)? Of met het allersimpelste recept uit het hele boek: oeuf mayonnaise? Niks meer dan een gekookt ei met mayonaise en hooguit een blaadje sla. Doodsimpel, klaar in vijf minuten, altijd verrukkelijk.
Ik zei het toch? De makkelijke Franse keuken!
Om alvast in de stemming te komen: zie de lekkerste Franse muziek via mijn speciale playlist op Spotify (Koken met Karin Frankrijk).
PRODUCTINFO:
Auteur: Karin Luiten
Boekverzorging: Freddy Vermeulen
Fotografie: Harold Pereira
Styling: Nicole de Werk
Omvang: 256 pagina’s, gebonden, fullcolour
ISBN 9789046826133
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
1e druk: 29 oktober 2019
Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.