Verschillende lezers attendeerden me op een paginagrote advertentie ‘Lekker koken zonder pakjes en zakjes’. Ha, mijn stokpaardje. Hoe creëer je ‘simpel wereldse smaken’ en maak je ‘in een handomdraai Nederlandse, Italiaanse, Franse, Mexicaanse en Indiase gerechten zonder pakjes of zakjes’? Welnu, met een bus kruidenzout van A. Vogel. Ik ken ‘m nog als Dr. A. Vogel, maar dat dokter moest er kennelijk af? Zoals er op drogisterijzalfjes tegenwoordig blijkbaar ook niet meer mag staan waar het voor bedoeld is, wat leidt tot bizar verpakkingsproza als ‘homeopatisch geneesmiddel zonder specifieke therapeutische indicatie’.
Uit een bus: Herbamare Original kruidenzout
94% zeezout, 6% groenten en kruiden (selderij, prei, waterkers en/of tuinkers, ui, bieslook, peterselie, maggiplant, chilipeper, knoflook, mierikswortel, basilicum, marjolein, rozemarijn, tijm) en kelp.
Maar we dwalen af, terug naar het zout. Ook kruidenzout is natuurlijk gewoon zout, zelfs al zitten er groene stippels doorheen. Daar wordt een maaltijd niet pardoes Italiaans of Mexicaans van. Bij de advertentie hoort echter een website vol ‘gezonde recepten’. Dan blijkt dat je het kruidenzout dient te combineren met vier verse dan wel gedroogde kruiden, plus uiteraard nog de ingrediënten van het betreffende recept. Zo meng je voor een Franse kruidenmix verse tijm, peterselie, bieslook en dille door het kruidenzout. Voor een Nederlandse mix mosterdzaad, nootmuskaat, kruidnagel en laurier.
Hamvraag
Dat zijn prima suggesties, al kun je je afvragen of de boeuf bourguignon nu zit te wachten op bieslook en dille, en in hoeverre volkorenpannenkoeken met avocado en kruidenfrittata met asperges in de rubriek ‘Nederlands’ horen. Maar de hamvraag: heeft het bij al dat vierkruidengeweld wel zin om kruidenzout toe te voegen? Waarom geen gewoon zout? Al was het maar omdat een pot met 250 gram Herbamare Original 4,10 euro kost, terwijl u al voor 59 cent een twee keer zo grote bus keukenzout scoort. Dat is een verschil in kiloprijs van € 1,18 of € 16,40, bijna veertien keer zo duur. Zoals altijd moet u het lekker helemaal zelf weten, als u maar onthoudt dat te veel zout niet goed is voor een mens, of het nu gewoon zout is of kruidenzout.
Mangiamo
Bovenstaande allemaal gezegd hebbende, ik kreeg een potje zelfgemaakt kruidenzout en dat was me toch een partij heerlijk als smaakmaker in van alles en nog wat. Vooral bij geroosterde groente bleek het een voltreffer. Wat groente, olijfolie en versgemalen peper erbij, verder niks, alles de oven in en steevast een puik resultaat. Het potje kwam van culicollega Antoinette Coops, een Nederlandse die in Verona woont, en die over de streek een heerlijk kookboek schreef, Mangiamo. Haar recept voor ‘sale aromatizzato alle erbe’ – spreekt u dat vooral even hardop uit – staat ook in het boek, en het is doodsimpel. Tevens ideaal om nog snel even iets nuttigs te doen met de tuinkruiden op het balkon die de winter wellicht niet gaan overleven.
Zelf maken?
Recept kruidenzout
Nodig voor 1 jampotje:
200 g grof zeezout
10 g verse groene kruiden (bijvoorbeeld bieslook, (citroen)tijm, dragon, laurier, majoraan, peterselie, rozemarijn, salie, maggikruid/lavas, zie tip onderaan)
Was de kruiden indien nodig en dep droog met keukenpapier. Verwijder taaie stelen. Doe de kruiden in een glazen pot (yep, ze gaan er vers in, niet gedroogd) en vul af met zout. Deksel erop. Let op: zorg dat de kruiden echt bedekt zijn onder zout én dat de deksel goed dicht zit zodat er geen zuurstof verder bij kan. Anders gaat het niet goed. Zet twee weken weg. Maal dan de hele boel fijn in de keukenmachine, doe eventueel over in een kleiner potje.
TIPS:
• Stel zelf je eigen kruidenmix samen, hoe meer verschillende soorten je hebt, hoe lekkerder, maar je hoeft dus niet per se het complete hierboven genoemde rijtje aan te houden.
• Ook lekker: lavendel of geraspte citrusschil erdoor.
• Zeker een jaar houdbaar.
• Grotere hoeveelheden maken (ik maakte zelf een pot van 500 gram omdat ik toch lekker bezig was) en daarna gezellig potjes uitdelen is ook een goed idee, hou gewoon altijd de verhouding 20:1 aan.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.