Wat hebben Pierce Brosnan (007) en Sinead O’Connor (die kale zangeres) gemeen met Oscar Wilde (naast schrijver ook bekend van verrukkelijke quotes als “When I am in really great trouble, as anyone who knows me intimately will tell you, I refuse everything except food and drink”)?
Wat bindt Bob Geldof (Live Aid), Johnny Logan (What’s another year?) en Graham Norton (van de show die van de Nederlandse buis moet want niet publiekbestellerig genoeg)?
Nou nog eentje dan: wat is de link tussen Samuel Beckett (Wachten op Godot), Collin Farrell (The Lobster) en Kenneth Branagh (Shakespeare-acteur en ex van Emma Thompson)?
Of gaat er pas bij James Joyce en Bono een belletje rinkelen?
Inderdaad, allemaal Ieren.
Zelfs mijn kapper in Amsterdam is een Ier, net als de ontwerper van het Witte Huis, zo ontdekte ik laatst. Ik wil maar zeggen: Ieren zijn overal, en niemand weet het, want vaak worden ze namelijk doodleuk verward met Engelsen.
The Donal
Met stip de leukste Ier die ik ken, naast mijn kapper dan, is Donal Skehan. Een voormalig boyband-zanger die op de culinaire tour ging, furore maakte in Ierland, Engeland en zelfs Zweden, het land van zijn Zweedse echtgenote. Inmiddels is hij tv-kok in Los Angeles, maar elke maand vliegt hij terug voor het ook hier te ontvangen BBC-programma Saturday Kitchen. En toch is hij in Nederland nauwelijks bekend, laat staan beroemd. Onbegrijpelijk. Hij grossiert in kleurrijke, maakbare gerechten zonder poespas, is grappig, ad rem en honderd keer leuker dan Jamie Oliver. Een reislustige positivo met de complete wereldkeuken als inspiratiebron.
Bloemkool
Natuurlijk kwam ik dus bij hem uit in aflevering 3 van mijn culinaire serie door Europa. Alleen was het bij deze globetrotter nog even zoeken naar een typisch Iers recept. Maar ik vond er eentje in zijn boek Eet. Leef. Reis (uitgeverij Nieuw Amsterdam). Traditionele Shepherd’s pie, de ovenschotel van de schaapherder. Het kan eventueel ook met rundergehakt, maar het hoort met lamsvlees, wat veel meer smaak geeft. De supermarkt heeft het niet of zelden, u moet ervoor naar de (Turkse/Marokkaanse) slager. De boel wordt traditioneel afgedekt met aardappelpuree, maar Donal geeft er een geheel eigen twist aan door bloemkool te gebruiken, wat een licht en meer zomers effect geeft. De lente-uitjes zijn een leuke knipoog naar de Ierse stamppot colcannon (dat laatste recept vind je trouwens in mijn eigen kookboek Slim, maar dit terzijde).
Zelf maken?
Recept Shepherd’s pie met bloemkoolpuree
Nodig voor 4 personen:
700 g lamsgehakt
400 ml runder/lamsbouillon
5-6 worteltjes
1 grote ui
2 el tomatenpuree
handje peterselie en tijm
2 theel worcestersaus
nootmuskaat
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen
Puree:
1 bloemkool (± 750 g)
200 g crème fraîche
1 grote eidooier
6 lente-uitjes
Gehakt: Snipper de ui en wortel en fruit zachtjes 5-6 minuten in wat olie in een braadpan. Zet het vuur hoog en bak het gehakt rul en bruin in 3-4 minuten. Bak de tomatenpuree even mee, voeg dan worcestersaus, fijngehakte peterselie, tijm, zout, peper en bouillon toe. Breng aan de kook en laat met deksel schuin op de pan in 45 minuten pruttelen.
Puree: Maal de bloemkool tot fijne korrels in een keukenmachine. Mix crème fraîche en eidooier erdoor tot een geheel. Roer (niet mix) de ringetjes lente-ui erdoor en breng flink op smaak met zout, peper en (mijn aanvulling) versgeraspte nootmuskaat. (Jazeker, de bloemkool gaat er rauw doorheen, maar dat komt helemaal goed! Is dat nou niet superhandig?)
Samenstellen: Doe het gehakt in een ovenschaal, dek af met de bloemkoolpuree. Dit kan allemaal ook al van tevoren. Bak 25 minuten in een hete oven (180 °C) tot goudbruin en bubbelend heet.
TIP:
Voor wie geen keukenmachine heeft: gemalen bloemkool kun je tegenwoordig ook kant-en-klaar kopen in het groentekoelvak van de supermarkt, dan heet het vaak ‘bloemkoolrijst’. Zelfs Bonduelle heeft het nu in de vriezer, reuze handig!
Maandag gaan we weer verder met deze serie, dan is Italië aan de beurt, met een pastarecept.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese zomerserie. We reizen dit keer naar Portugal, Hongarije, Ierland, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland.
(Of kijk bij de zomerserie van vorig jaar, toen ging ik culinair door Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.